Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid

Voorkomen & Genezen
op een natuurlijke manier

Jaime Jackson

Soms heb je een boek in de kast staan en eigenlijk vergeten dat je het had en dat gold ook voor dit boek. Ooit gekocht van de vertaalster ervan omdat het mij toch interessant leek maar uiteindelijk nooit gelezen. Toen Noah vorig jaar zomer plotseling hoefbevangen was heb ik het nog steeds niet uit de kast gepakt. Jammer want het had mij namelijk gerust kunnen stellen. Jaime Jackson baseert zijn visie op de wilde paarden, mustangs, uit het westen van Amerika. Daar was een kudde in een dusdanig onnatuurlijke situatie terecht gekomen dat ze bijna niet meer konden lopen. Ze waren hoefbevangen en dit had hij nog nooit eerder bij wilde paarden gezien.

Er zijn vele ideeën over de oorzaken van hoefbevangenheid. Volgens Jaime Jackson zijn ze allemaal terug te voeren op het onnatuurlijk houden, het onnatuurlijk voeren, het verkeerd bekappen en het tekort aan beweging van onze paarden. Zijn stelling is dan ook:

‘Hoefbevangenheid komt voort uit onze onwetendheid over de natuurlijke staat van het paard.’

Het is geen boek over hoe te bekappen maar de basisideeën worden kort aangehaald. Er worden verschillende theorieën besproken over de mogelijke oorzaken van hoefbevangenheid. En welke reguliere behandelmethodes hiervoor bestaan en waarom je hier van weg moet blijven. Er wordt uitgebreid ingegaan op hoe een hoef in elkaar zit, hoe het hoefmechanisme functioneert en wat er precies gebeurt wanneer een paard hoefbevangen raakt.

Het is ook geen boek vol ingewikkelde afkortingen van zetmeelketens die wel en niet gezond zouden zijn. Maar er wordt gehamerd op de eenvoud in de voeding die paarden nodig hebben. Want de huidige manier van voeren, het bewerkte gemaksvoedsel, veroorzaakt alleen maar dikke en desondanks toch uitgehongerde paarden met onder andere hoefbevangenheid tot gevolg.

Jaime Jackson doet uitgebreid uit de doeken hoe je het paard met de juiste holistische aanpak zijn zelfherstellend vermogen kan laten aanspreken om te genezen. Hoefijzers moeten altijd verwijderd worden en hij bespreekt uitgebreid de zin en onzin van medicijnen. Ook de invloed van chemische middelen zoals ontwormingsmiddelen en vaccinaties komen aan de orde. Maar de nadruk ligt vooral op het creëren van een leefomgeving waarin bevangenheid überhaupt geen kans krijgt.

Ik vind dit boek zeker een aanrader voor iedereen die een paard heeft met maar ook zonder hoefproblemen. Het laat zien dat de oplossing niet alleen bij de juiste manier van bekappen ligt maar dat er veel meer aandachtspunten zijn waaraan gewerkt moet worden om ervoor te zorgen dat je paard gezonde voeten krijgt en houdt.
Ik ben mij er overigens van bewust dat inzichten kunnen veranderen en zich verder ontwikkelen. Er wordt namelijk nog steeds veel onderzoek gedaan naar hoefbevangenheid. Al denk ik persoonlijk, net als de schrijver, dat het niet zo ingewikkeld is. Hoe meer we onze paarden in een onnatuurlijk situatie brengen des te groter de kans op ongemakken en problemen. Al heb ik zelf ervaren dat er ook omgevingsfactoren kunnen zijn waar je geen invloed op hebt die dan toch parten spelen. Het blijft zo een uitdaging om onze paarden gezond te houden in de huidige wereld.

2 gedachten over “Hoefbevangenheid

    1. Hoi Nils, in juni 2020 en ook in juni 2021 is Noah bevangen geraakt. Ik snapte er niets van waar het door zou komen. Tot ik er achter kwam dat ze naast het veld waar ik altijd met de paarden ging grazen bestrijdingsmiddelen spoten. Aardappelen en mais. Er wordt beweerd dat ze ervoor zorgen dat er weinig drift is tijdens het spuiten. Kleine sproeikopjes, weinig wind en laag boven het gewas. In onze directe omgeving heb ik gezien dat zeker 50 meter het bos in de planten zijn aangetast met de typische verkleuring na het spuiten. Dit is ontstaan door drift. Dus ik denk dat de oorzaak van Noah zijn bevangenheid die middelen zijn geweest. Dit is waarom ik dit jaar alles buiten het bos mijd. De paarden grazen alleen midden in het bos. We zijn nu over de helft met juni en Noah loopt nog steeds perfect. Op deze factoren hebben we geen invloed, er wordt gewoon gespoten, het enige wat je kan doen is die plekken mijden. Dat heb ik dit jaar dus geprobeerd wat veel energie en extra tijd kost. Maar mijn paard loopt nog steeds en dat is wat telt voor mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *