Im Kreis der Herde
von Wilden Pferden lernen
Marc Lubetzki
In de kring van de kudde – van wilde paarden leren
Hoewel kort geleden het tweede boek van Marc Lubetzki uit kwam heb ik zijn eerste boek gekocht ‘Im Kreis der Herde’. Ik ben al langere tijd fan van zijn observaties en beschrijvingen en de prachtige foto’s die op zijn website en facebookpagina te vinden zijn.
Marc Lubetzki is fotograaf en filmer van wilde paarden. Aangestoken met het paardenvirus door zijn vrouw observeert, filmt en fotografeert hij kuddes wilde paarden in onder andere Portugal, Groot-Brittannië, Bosnië en Duitsland.
In dit boek neemt hij je mee als lezer langs deze kuddes van verschillende rassen. Hij weet het zo te beschrijven én te fotograferen dat je het gevoel krijgt dat je er zelf bij bent. Je ervaart samen met hem hoe een kudde functioneert wanneer je er als mens deel van uitmaakt. Het is hem namelijk gelukt door maanden bij de paarden te verblijven uit te vinden hoe je als mens toch onderdeel van een kudde wilde paarden kan worden. Hij vertelt over verschillende rassen in verschillende gebieden en klimaatzones en dan blijken er tal van verschillen te zijn maar ook veel overeenkomsten.
Zijn doel is onder andere om ons, paardeneigenaren, te leren om onze eigen paarden beter te begrijpen. Zo kunnen wij met soms kleine veranderingen het leven van onze paarden verbeteren. Lubetzki vertelt uitgebreid over de samenstelling en het functioneren van kuddes, de communicatie tussen paarden onderling maar ook hoe het werkt tussen verschillende kuddes. Hij staat uitgebreid stil bij het dag- en nachtritme dat paarden hebben en hoe deze zijn opgedeeld in rustmomenten, verplaatsingen en wat en wanneer ze eten.
Het boek ‘Im Kreis der Herde’ heb ik bijna in één keer uitgelezen. Marc Lubetzki heeft een prettige manier van schrijven waardoor het lijkt alsof je echt tussen de wilde paarden zit.
Tijdens het lezen vond ik regelmatig bevestiging in hoe ik over paardenhouden denk. Zo heeft Lubetzki voor mij bevestigd dat paarden waar ze ook leven gras eten en hoe dit gras eruit ziet alles heeft te maken met onder andere de locatie en het klimaat. Het kan kort en groen zijn maar ook lang en stengelig. Maar ook eten ze heesters en bomen en ook dan hangt de soort af van de locatie, paarden blijken zich ontzettend goed te kunnen aanpassen aan de vegetatie.
Het viel mij wel zwaar toen ik besefte hoe weinig onze huispaarden zichzelf kunnen zijn. Dat wij als mensen ons echt in alles mengen en dat wij het ook nog beter denken te weten. Gelukkig begint er wel een beweging te ontstaan waarbij eigenaren zich bewust worden welke invloed het domesticeren van paarden heeft op hun welzijn.
Zo kennen de in het wild levende paarden bijvoorbeeld geen voedernijd. Deze term is door paardeneigenaren bedacht voor zeer onnatuurlijk gedrag van paarden. Paarden grazen altijd in rust zelfs wanneer er op een beperkte ruimte meerdere kuddes grazen. In zo’n situatie zorgen de oude hengsten dat alles rustig en geordend verloopt. Dus wanneer er ruzie ontstaat over hooi of een emmer met voer is het de taak van de mens om dit te voorkomen. Ook tijdens het grazen in de wei hoort het rustig te zijn. Wanneer een paard regelmatig andere wegjaagt moet ook hier ingegrepen worden om de rust te herstellen. Dit soort langdurige stress kennen paarden van nature niet.
Nog iets waar ik van opkeek was het feit dat paarden onderling altijd alles eerst vragen én op een antwoord wachten. Het antwoord kan snel komen, het kan soms lang duren en ook niet onbelangrijk het kan ook nee zijn. In hun onderlinge communicatie is het zelden de directe actie en reactie die wij van onze paarden verlangen tijdens bijvoorbeeld onze trainingen. Dit is wat Noah mij al jaren probeert duidelijk te maken maar wat door ons als lui of niet gehoorzaam wordt geïnterpreteerd.
Wanneer ik Noah en Molly bekijk tijdens onze wandelingen dan droom ik ervan om ze ooit zo te kunnen observeren zoals Marc Lubetzki dat bij de wilde paarden doet. Ik ben zo nieuwsgierig of, als ze de ruimte krijgen, ze dan hun ritme weer zo gaan volgen zoals de wilde paarden dat doen. Ik denk dat die kans heel groot is want:
” Die Grenzen zwischen wild lebenden Pferden und Hauspferden verschwimmen, wenn auch Haustieren ohne Zäune gehalten werden.” – Marc Lubetzki
(De grenzen tussen in het wild levende paarden en huispaarden verdwijnen wanneer ook huisdieren zonder hek gehouden worden.)
Ik kan iedereen dit boek aanraden die op een nog natuurlijkere wijze met zijn paard om wil gaan. Het boek staat vol met waardevolle informatie die je zo kan toepassen in het dagelijks samenzijn met je paard(en). Het boek is gebaseerd op vrij levende paarden en kan je dus helpen met het vergelijken van het gedrag van je eigen paard(en) met wilde paarden, zodat je eventuele misverstanden kan verhelpen.
www.marc-lubetzki.de
www.facebook.com/Marc.Lubetzki.Tierfilmer