Huisvesting

Huisvesting

Aan goede huisvesting voor paarden wordt steeds meer aandacht besteed. 24/7 vrij kunnen bewegen in een kudde en altijd toegang tot ruwvoer zou de standaard moeten zijn.

Een mooie manier van huisvesten is door middel van een padensysteem, zoals een paddock paradise. Dit heeft als voordeel dat de paarden meer bewegen, op zoek naar voeding en water. Maar ook naar een schuilplek, speelplek en slaapplek. Ook met beperkte ruimte is het mogelijk om een interessante, natuurlijke woonomgeving voor je paarden te maken. Door de paden kan je ook gecontroleerd met je hoeveelheid weide omgaan zonder beperking in beweging. Op deze manier krijgen ze toch hun dagelijkse portie vers gras maar er ontstaat geen overbegrazing. Want helaas hebben we niet allemaal de beschikking over 1 ha per paard. 

Nog een mooie bijkomstigheid van deze manier van huisvesten is dat je het landschap ermee verrijkt. Een natuurlijke woonomgeving voor paarden bestaat namelijk niet alleen uit weide. Door het planten van bomen, hagen en struwelen en aanleggen van paden en eventueel ook een poel zal de ecologische waarde voor de omgeving stijgen. En zeker in deze tijd is dat zeer welkom. Hier voelen niet alleen de paarden, maar ook andere dieren zich thuis. Bij het kiezen van de juiste planten kan je op meerdere aspecten letten, zoals eetbaarheid voor paarden en de geneeskrachtige werking ervan, maar ook op aantrekkelijkheid voor andere dieren zoals zoogdieren, vogels en insecten.

Basis Schetsontwerp