Toch een weg naar gezondheid
Gezondheid is een groot goed. Als je gezondheid tegen zit kan dat de boel aardig in war schoppen. Voor vele paardeneigenaren is het erg zwaar als hun geliefde viervoeter niet goed in hun vel zit. Dit hangt natuurlijk af van wat er aan de hand is. Is het een acute situatie (b.v. een ongeluk) en er moet snel gehandeld worden dan wordt de dierenarts gebeld. Maar er zijn ook situaties die niet zo acuut zijn. Wat doe je dan en vooral wat zijn de mogelijkheden? Vaak wordt ook hier eerst een reguliere dierenarts bijgehaald. Neem nou een vage kreupelheid zoals zich bij Noah heeft voorgedaan. In 2016 liep Noah af en aan niet helemaal goed. Ik heb toen als eerste een gewone dierenarts gebeld. Zij heeft röntgenfoto’s gemaakt van zijn linker voorbeen, waar hij kreupel op liep. Daar kwam de diagnose artrose uit. Na verder onderzoek in diverse klinieken bleek de artrose zowel in zijn linker voorbeen als in zijn rechter achterbeen te zitten.
In de reguliere moderne geneeskunde wordt artrose gezien als een aangeboren of verworven degeneratievie aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Dus dat betekend dat iedereen het altijd kan krijgen. Vaak komt het op latere leeftijd voor. Het hoeft ook niet zo te zijn dat je er meteen last van hebt.
In deze geneeskunde is het zo dat als artrose eenmaal ontstaat er niets meer aan gedaan kan worden. Er kunnen middelen gebruikt worden waarmee de symptomen worden onderdrukt zoals bijvoorbeeld pijnstillers. Dit vinden men dan maar voor een korte periode acceptabel. Een paard langdurig op pijnstillers zetten zonder uitzicht op herstel vinden ze geen goed idee. Daarom werd mij ook geadviseerd om Noah in te laten slapen.
Na deze diagnose had ik even tijd nodig om te bedenken wat ik wilde gaan doen. Vanuit de reguliere moderne geneeskunde hoefde ik geen oplossing te verwachten. Natuurlijk speelde ook het idee door mijn hoofd dat ik iets wilde wat helemaal niet mogelijk was en zag ik iets in Noah zijn ogen wat er niet was. Grote delen van de tijd stond hij terneergeslagen te wiebelen op zijn benen van de pijn. Vaak vonden we hem ook liggend, dan kon hij moeilijk opstaan en lopen was daarna helemaal lastig. Maar toch zag ik die levenskracht in zijn ogen, naar mijn idee wilde hij nog niet gaan.
Als eerste ben ik opzoek gegaan in de fytotherapie. Paarden zijn tenslotte planteneters en er zijn een aantal planten die bekend staan om hun positieve werking op de gewrichten. In de fytotherapie wordt er met planten gewerkt. Het is al heel lang bekend dat planten een geneeskrachtige werking hebben. Vele moderne geneesmiddelen vinden hier hun oorsprong. De werkzame stoffen worden daarvoor uit plantenextracten geïsoleerd om op deze manier een preciezere dosering mogelijk te maken.
Dosering kan bij fytotherapie erg lastig zijn omdat samenstellingen in planten sterk kunnen variëren door bijvoorbeeld het drogen van een plant, oogsttijd of de grondsamenstelling waar de plant groeit. De werkzame stoffen hebben vers vaak meer kracht dan de gedroogde vorm. De kruiden hebben als doel om het systeem weer te activeren. Bij kruiden wordt het grote geheel aangesproken: lichaam, geest en de relatie tot de omgeving. En heel belangrijk is dat hier het ‘baat het niet schaadt het niet’ principe niet opgaat. Bij het therapeutisch toedienen van kruiden is zeker voorzichtigheid geboden.
Daarom wil ik graag nog even wijzen op een eerdere notitie van mij in Een paard weet wat het eet. Het beste wat je kan doen met kruiden is ze per soort aanbieden zodat het paard zelf kan beoordelen wat het nodig heeft.
Helaas kwam ik er al snel achter dat het allemaal iets complexer is dan ik dacht en ook dat echt goede fytotherapeuten moeilijk te vinden zijn. Ik ben verder gaan zoeken en kwam bij een reguliere dierenarts terecht die zich ook in TCM (Traditionele Chinese Medicijnen) heeft gespecialiseerd. Zij heeft Noah weer goed aan het lopen gekregen in de winter van 2017/2018. De behandelingen bestonden uit acupunctuur, Chinese kruiden en Moxa behandelingen die ik zelf mocht doen.
TCM is een verzamelnaam voor alle tradities en scholen van Oost-Aziatische geneeswijzen. In het Westen is acupunctuur het meest bekende onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze, maar in China zelf staat de kruidengeneeskunde hoger in aanzien. Uitgangspunt van de TCM is een goede gezondheid in lichaam en geest; pijn en ziekte zijn signalen dat het lichaam uit balans is. In het algemeen kun je zeggen dat het doel van elke medische behandeling het herstel van het evenwicht is. Volgens de principes van TCM wordt de onderliggende oorzaak van pijn of ziekte gezien als iets wat niet verandert of beweegt, maar dat wel zou moeten doen. Het vermogen om te veranderen wordt qi genoemd. Qi is een soort energie, die je in een bepaalde hoeveelheid meekrijgt bij je geboorte en die altijd vrij moet kunnen stromen via meridianen, een netwerk van ‘energiebanen’ in het lichaam en door de organen. Wordt deze stroming belemmerd dan ontstaan er pijn en ziekten.
Omdat ik zelf ook de artrose op de foto’s heb kunnen zien heb ik begin 2019 de knoop doorgehakt om te stoppen met rijden. Het bleef maar door mijn hoofd spoken dat rijden wel eens een extra slijtage aan het lichaam zou kunnen veroorzaken. Het is een lange tijd erg goed gegaan met Noah maar toch staken er steeds weer vage klachten de kop op. Klachten die ik niet perse aan de artrose kon koppelen maar waar hij wel last van had. Daarom ben ik weer verder gaan zoeken en kwam ik bij iemand van de klassieke homeopathie uit. Zij helpt mij op dit moment om Noah nog verder te verbeteren.
Klassieke homeopathie is een geneeswijze waarbij gekeken wordt naar de samenhang van klachten en symptomen. De grondlegger Hahnemann ontdekte dat het behandelen van alleen een klacht niet voldoende was. Er moest verder gekeken worden naar de achtergrond van de patiënt zoals ziekten, medicatiegebruik, leefstijl en erfelijke belasting. Klassieke homeopathie is gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel en zelf herstellend vermogen van het organisme. Deze worden gestimuleerd door het gebruik van de juiste homeopathische middelen. Deze middelen worden verkregen door een grondstof of een oertinctuur te verdunnen en te schudden, het zogenaamde “potentiëren“. Hoe meer een middel gepotentiëerd is hoe dieper het kan werken. Op deze manier kun je bij de oorsprong van het probleem komen.
Zowel bij de fytotherapie, de TCM als bij klassieke homeopathie wordt er naar het grotere geheel gekeken. Het is een holistische aanpak die het zelf herstellend vermogen aanzet en ondersteunt en dit zowel lichamelijk als geestelijk. Dit is een groot verschil met de reguliere moderne geneeskunde, daar wordt alleen gekeken naar de klacht op dat moment. Behandelingen van een fytotherapeut, TCM- therapeut of een homeopaat hebben minder zin als er niet ook naar de 4 voorwaarden: huisvesting, voeding, beweging en hoeven wordt gekeken. De omstandigheden moeten zodanig zijn dat het lichaam zichzelf weer kan herstellen. Zoals uit mijn verhaal met Noah blijkt is het niet eenvoudig de juiste te weg vinden. Wat je ook niet moet vergeten is dat volgens al deze zienswijzen ziekten en aandoeningen jaren (in Noah’s geval 15 jaar) nodig hebben gehad om zich te ontwikkelen. Wij, mensen, willen wel graag dat het snel opgelost wordt en daar is de reguliere moderne geneeskunde dan ook op gebaseerd. Maar dan hebben ze op aandoeningen zoals artrose geen antwoord. Noah loopt nu niet meer kreupel, hij ligt ook niet meer dan normaal en het belangrijkste is hij heeft geen pijn. Toch verwacht ik niet dat de artrose weg is als ik foto’s zou laten maken maar hij heeft er geen ongemak meer van in zijn dagelijks leven, niet slecht voor een paard dat al was afgeschreven.
Moxa behandeling , een onderdeel van TCM Verse fytotherapie
Bronnen:
www.wikipedia.org/wiki/Artrose
www.wikipedia.org/wiki/Kruidengeneeskunde
Cursus Veterinaire Fytotherapie, Docent M. Van Riel, Silverlinde
www.zhong.nl
Cursus Chinese Geneeskunde Acupressuur voor paarden, Docent A. Felling, Silverlinde
www.karindehaas.nl
www.klassiekehomeopathie.nl
https://francisdierenhomeopathie.nl/