Het schetsontwerp

Het schetsontwerp

Ideeën voor paardenhuisvesting

Wanneer je de huisvesting van je paarden wil gaan veranderen is het raadzaam om met een schetsontwerp te beginnen. Je kan dan heel eenvoudig de mogelijkheden onderzoeken van wat er in jouw situatie het beste past. Een schetsontwerp is een idee dat grof op papier gezet is. De meest essentiële wensen worden in grote lijnen weergegeven, details over de precieze uitwerking zijn nog niet aan de orde. Wel wordt er rekening gehouden met de schaal anders is het niet mogelijk om een beeld te krijgen of de gewenste elementen passen op het grondstuk. Op een schetsontwerp vind je het padensysteem met weiden, hagen, heestervakken, voerplaatsen, verhardingssoorten, schuilplaatsen, drinkplaatsen en doorgangen terug. Dit zijn echt de basiszaken. Afhankelijk van lokale omstandigheden of nadrukkelijke wensen kan er ook een heuvel of poel in worden opgenomen. Nog een belangrijke factor waar rekening mee gehouden moet worden is het noorden. Dit is bepalend of de heesters en hagen als windbreker kunnen functioneren en of bomen in een warme zomer schaduw kunnen bieden.

Het looppad is eigenlijk het belangrijkste in het ontwerp. Vaak wordt deze langs de buitenrand van het perceel gemaakt. Dit is niet altijd mogelijk bijvoorbeeld wanneer er tuinen aan het perceel grenzen. Noah lijkt wat dat betreft een giraffe en daarom heb ik er met de buren over gesproken en gelukkig is het niet erg wanneer hij van de planten eet die bij hun in de tuin staan. Dit zijn overigens soorten die niet kunnen leiden tot problemen. Maar wanneer het dus niet mogelijk is kan er voor gekozen worden om het pad gedeeltelijk of helemaal te omringen met wei of eigen beplanting waar de paarden van kunnen eten.

Wanneer er op een perceel meerdere kuddes gehuisvest zijn is de keuze voor twee kleine tracks verstandiger. Een lange die in tweeën gesplitst is werkt niet goed. Een doodlopend pad levert niet voldoende beweging op is mijn ervaring.

In mijn optiek is een goed padensysteem ook belangrijker dan de hoeveelheid weide. De kans is groot dat de hoeveelheid wei sowieso niet genoeg is om de paarden volledig te voeden en brengen de paarden meer uren per dag op het pad door dan in de wei.

Hoe breed een pad gemaakt wordt hangt van verschillende factoren af. Vaak wordt er over 4 meter gesproken, dit kan wanneer de kudde groot is of niet stabiel maar ik zie vaak gebeuren dat de motivatie tot bewegen dan afneemt. Wanneer het een kleine stabiele kudde betreft kunnen de paden ook smaller zijn en natuurlijk is variatie in breedte ook een optie. De breedte van de paden in de schetsontwerpen is 3 meter.

De schetsontwerpen die ik als voorbeeld geef zijn relatief kleine percelen. Hoe groter het perceel hoe meer mogelijkheden maar het laat ook zien wat er mogelijk is wanneer je beperkte ruimte hebt en dat er veel meer mogelijk is dan alleen een vierkante zandpaddock met een weitje. Het is zeker aan te raden om wanneer je een klein perceel voor je paarden hebt er regelmatig te voet met ze erop uit te gaan want hoe meer beweging hoe beter.

Ontwerp A
In dit ontwerp is er voor gekozen om de paden niet helemaal langs de buitenkant van het perceel te laten lopen. Doordat het pad toch rond loopt en de voerplek en waterbak zo ver mogelijk uit elkaar liggen worden de paarden toch gedwongen om te lopen.

Ontwerp B
Ook bij dit ontwerp zijn de paden omringd met wei. De bomen zorgen voor natuurlijke schaduw en de hagen zorgen ervoor dat het geheel niet in een keer is te overzien. Mijn ervaring is dat dit ook voor meer beweging zorgt.

Ontwerp C
Bij dit ontwerp lopen de paden op de klassieke manier aan de buitenkant van het perceel. Dit geeft beduidend meer lengte aan de paden en zijn er ook twee voerplaatsen mogelijk. Het nadeel is dan wel dat er maar één weide is.

Ontwerp D
Door de kronkelende vorm van de paden komt het geheel natuurlijker over. Ook hier zorgen bomen en hagen ervoor dat het geheel niet in een keer te overzien is.

Aarzel niet om contact met mij te zoeken wanneer je meer wil weten over de mogelijkheden voor jouw paarden op je eigen perceel.

info@marshawijlhuizen.nl
https://www.facebook.com/marsha.wijlhuizen
www.instagram.com/marsha_wijlhuizen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *