Inspiratie en notities

Aanbevolen
Inspiratie en notities

Inspiratie en notities

Het lezen van een goed boek kan een waardevolle aanvulling zijn op het vormen van je eigen visie. Op deze pagina vindt je dan ook beschrijvingen van boeken waar ik inspiratie uitgehaald heb. Ook deel ik hier mijn ideeën en notities over de 4 voorwaarden.

Zit een ongeluk in een klein hoekje?

Zit een ongeluk in een klein hoekje?

Een plotselinge draai van 360 graden van je paard zorgt ervoor dat je met een doffe klap in het zand van de rijbak terecht komt. Met als gevolg een gekneusd stuitje. Je paard schrikt van een achteropkomende auto en gaat er bokkend vandoor. Je verliest je evenwicht en je komt op het asfalt terecht, je hoort de botten van je arm kraken, pols gebroken. Later wanneer de hoofdpijn na de val niet afneemt blijken er nekwervels verschoven te zijn. Dit…

Lees Meer Lees Meer

Lichamelijke schade door het rijden

Lichamelijke schade door het rijden

Körperliche Schäden durch Reiten – Eine Studie von Maksida Vogt Ik kwam dit artikel tegen over wat er gebeurd met het paardenlichaam wanneer we paardrijden. Onderaan het artikel worden de onderzoeken benoemd waar wordt ingegaan op de verschillende problemen die ontstaan. Hieruit blijkt dan er al een geruime tijd (1968) onderzoek naar gedaan wordt. Kennis die eigenlijk elke ruiter zou moeten hebben. http://www.academialiberti.de/images/artikel/SddRS_I_deutsch.pdf

Aegopodium podagraria oftewel zevenblad

Aegopodium podagraria oftewel zevenblad

Omdat ik een opleiding tot hovenier heb gevolgd weet ik dat er heel wat planten als onkruid worden aangemerkt. Wat er eigenlijk met onkruid bedoeld wordt is een kruid dat op een plaats groeit waar dit niet gewenst is. Een plant die op een ongewenste plek groeit én ook nog een enthousiaste groeier is komt zeker op deze lijst terecht. Een goed voorbeeld hiervan is Aegopodium podagraria oftewel zevenblad. Wanneer je zevenblad intypt op internet komen er in eerste instantie…

Lees Meer Lees Meer

Hanna’s 26ste jaar

Hanna’s 26ste jaar

Hanna (officieel Hanneke) is sinds 2012 bij ons. Op 17-jarige leeftijd was ze niet langer meer gewenst op de plek waar ze als kinderpony trouw dienst had gedaan. Ze stond in de weg en wanneer we haar niet op zouden halen zou ze naar de slacht gaan. Dit wordt natuurlijk wel vaker gezegd en of het dan ook daadwerkelijk gebeurt is de vraag. Maar wanneer je met een trailer naar een pony gaat kijken weet je eigenlijk al zeker dat…

Lees Meer Lees Meer

Ode aan Rubus fruticosus

Ode aan Rubus fruticosus

Aan het einde van de winter als het meeste gras en kruiden op zijn en het nieuwe blad nog niet aan de bomen zit is er weinig te eten voor de paarden in het bos. Toch vinden ze altijd nog wel iets want er is namelijk één struik die zelfs dan nog wat te bieden heeft.Dat is de Rubus fruticosus beter bekend als de gewone braam. Over het algemeen is het een niet graag geziene struik en vooral door zijn…

Lees Meer Lees Meer

Waarom rij je paard?

Waarom rij je paard?

Als klein meisje wilde ik graag paardrijden. Over waarom ik dat wilde heb ik nooit nagedacht. Mijn antwoord destijds was: ‘Gewoon omdat ik zoveel van paarden hou’. “Alles Glück dieser Erde liegt auf dem Rücken der Pferde.” Al het geluk van de wereld ligt op de rug van het paard. Deze uitspraak gold zeker ook voor mij tot een jaar of drie geleden. Onlangs kwam deze vraag weer bij mij op en ben ik een beetje gaan rondsnuffelen waarom we…

Lees Meer Lees Meer

Voedingsdeskundigen voor paarden

Voedingsdeskundigen voor paarden

Onlangs kwam ik een podcast van een zogenaamde onafhankelijke voedingsdeskundige tegen op Facebook. Zoals vele anderen verdiep ik mij in voeding voor paarden. Het gevolg is wel dat de voedingsdeskundigen als paddenstoelen uit de grond schieten en dan wordt het ook wel weer lastig om het kaf van het koren te scheiden.De uitspraken die deze dame in haar podcast deed deden mij zo vreemd aan dat ik het fenomeen voedingsdeskundige nu eens nader wilde bekijken. Zoals misschien bekend is heb…

Lees Meer Lees Meer

Wo ist die Reitkunst?

Wo ist die Reitkunst?

Ein neuer Blick auf die alten Meister Maksida Vogt Het eerste boek dat ik van Maksida gelezen heb was ‘Artgerechte Pferdefütterung’ (2017) in januari 2019. Omdat dit boek mij zo aansprak was ik nieuwsgierig of ze nog meer boeken geschreven had. Ik kwam toen ‘Befreie dein Pferd, Befreie dich selbst’ (2006) en ‘Wo ist die Reitkunst’ (2014) tegen. ‘Befreie den Pferd, Befreie dich selbst’ kocht ik direct en heb het in stukken moeten lezen omdat het een heftig boek is….

Lees Meer Lees Meer

Ont-moeten en ontmoeten

Ont-moeten en ontmoeten

Sinds ik besloten heb om geen paard meer te rijden ben ik mij er bewust van geworden wat wij allemaal van onze paarden vragen. Wat paarden allemaal van ons moeten kunnen, wat we normaal vinden. Maar ook wat er allemaal van je verwacht wordt als paardenbezitter. Ik merk ook hoe dingen veranderen omdat je gewoonweg niet meer op je paard gaat zitten.Je hebt geen instructeur meer nodig die je ‘verder’ helpt met je paard. Het zadel hoeft niet meer te…

Lees Meer Lees Meer

Pleisters plakken

Pleisters plakken

Een veel voorkomend ‘probleem’ bij paarden is singelnijd. Noah heeft hier ook erg veel last van gehad. Zodra er iets op zijn rug werd gelegd gingen de oren naar achter en probeerde hij weg te lopen en wanneer er iets onder zijn buik door ging beet hij. Meestal naar zijn eigen boeg en een enkele keer naar achteren richting mij. Noah heeft altijd singelnijd gehad. Ik zag natuurlijk wat hij deed en ik vond dit niet normaal dus ik ging…

Lees Meer Lees Meer