Inspiratie en notities

Aanbevolen
Inspiratie en notities

Inspiratie en notities

Het lezen van een goed boek kan een waardevolle aanvulling zijn op het vormen van je eigen visie. Op deze pagina vindt je dan ook beschrijvingen van boeken waar ik inspiratie uitgehaald heb. Ook deel ik hier mijn ideeën en notities over de 4 voorwaarden.

Plantenblindheid

Plantenblindheid

Terwijl elke plant belangrijk is Zo lang ik mij kan herinneren heb ik een fascinatie gehad voor planten. Ik kan mij bijvoorbeeld herinneren dat ik als twee jarig meisje appelpitten in de tuinaarde drukte met de hoop dat er een boom zou gaan groeien. Ook weet ik nog precies welke soorten struiken en bomen er in de plantsoenen rond ons huis groeiden waar ik als vierjarige speelde en dat de buren een grote esdoorn met rode bladeren in hun voortuin…

Lees Meer Lees Meer

Esdoorn – Acer pseudoplatanus

Esdoorn – Acer pseudoplatanus

De paardenwei en esdoorns Ik heb lang getwijfeld of ik mij aan dit precaire onderwerp moet wagen, esdoorns en de paardenwei. Onlangs merkte ik tijdens een webinar die ik volgde hoeveel angst de esdoorn oproept. Daarom heb ik toch besloten om er iets over te schrijven omdat wanneer er een westerstorm opsteekt bij ons, de weide bezaaid is met blad en de zogenaamde helikoptertjes, de zaden. Graag wil ik op deze manier mijn ervaring delen zodat men met een iets…

Lees Meer Lees Meer

Huisvesting en de invloed op het gedrag van paarden

Huisvesting en de invloed op het gedrag van paarden

Geïnspireerd door Dr. Marthe Killey-WorthingtonThe behaviour of horses, in relation to management and training Het boek “The behaviour of horses, in relation to management and training” van Dr. Marthe Killey-Worthington lag al een tijd op tafel, opgeslagen op de bladzijden waar ik gebleven was met lezen. Tijdens mijn vakantie vond ik eindelijk de rust om gewoon zomaar overdag te lezen. Ondanks dat de eerste druk van dit boek uit 1987 stamt, waardoor sommige informatie achterhaald zou kunnen zijn, is dat…

Lees Meer Lees Meer

Voorjaarsgras

Voorjaarsgras

Is het gezond voor je paard of niet? Soms duurt het schrijven van een overdenking wat langer maar het is dan wel lastig om het onderwerp actueel te houden. Zo is het met mijn overdenking over voorjaarsgras ook gegaan. Ik vond het lastig om mijn bevindingen juist op te schrijven en inmiddels is het ook niet meer zo relevant omdat de eerste grassen al uitgebloeid zijn. Maar nu dient er zich misschien een vergelijkbare situatie aan: korte weides die bruin…

Lees Meer Lees Meer

Vrije keuze in mineralenstenen

Vrije keuze in mineralenstenen

Mineralenbar naar het idee van Academia Liberti Voor 2019 had ik nog nooit van een mineralenstation of -buffet gehoord. Om eerlijk te zijn had ik er ook nog nooit eerder over nagedacht om verschillende mineralenstenen aan te bieden. Ik was wel bekend met de geperste witte zoutsteen en de geperste mineralenliksteen die roze/bruin van kleur is en waar naast zout ook nog mineralen toegevoegd zijn. Daar kwam later een natuurlijke zoutsteen, de himalaya steen bij. Nu zag ik laatst, op…

Lees Meer Lees Meer

Hangende zegge en fijn schapengras

Hangende zegge en fijn schapengras

Carex pendula en Festuca filiformis In al het tumult over natuurlijke paardenvoeding hebben we het heel veel over het toevoegen van bomen, heesters en kruiden aan het dieet van onze paarden. We vergeten dan wel eens dat de basis toch gras is. Gras kan een lastig onderwerp zijn vooral omdat het als oorzaak wordt gezien van verschillende ziekten bij paarden. Ik kijk daar genuanceerder naar mede omdat ik in de afgelopen jaren een andere ervaring op heb gedaan en het…

Lees Meer Lees Meer

Stinkende gouwe en het madeliefje

Stinkende gouwe en het madeliefje

Chelidonium majus en Bellis perennis Het is toch altijd weer verbazingwekkend hoe de meest fragiele planten zich bij de eerste warme zonnestralen in het voorjaar weer herstellen en beginnen te groeien en te bloeien. De zachte kwetsbare bladeren van de stinkende gouwe (Chelidonium majus) hebben zeker wat te verduren van de vorst en koude. Maar zodra de temperatuur weer boven nul is en zeker wanneer de zon schijnt begint het herstel, ook zie je dan in de directe omgeving van…

Lees Meer Lees Meer

Luzerne

Luzerne

Medicago sativa In mijn eerdere overdenking ‘Leguminose oftewel vlinderbloemigen‘ die ik in juni 2020 schreef vroeg ik mij af of het wel verstandig was om luzerne bij te voeren in de winter. Omdat de winter een periode van schaarste betekent bij de in het wild levende paarden, liet ik mijn gedachten gaan over het bijvoeren van planten met een hoog eiwitaandeel die normaal dan niet beschikbaar zijn. Deze periode is normaal bedoeld om de vetreserves die de paarden in het…

Lees Meer Lees Meer

The ponies at the edge of the world

The ponies at the edge of the world

A story of hope and belonging in Shetland Catherine Munro Toen Hanna in het voorjaar van 2012 bij ons kwam wonen was het eigenlijk voor mij de eerste keer dat ik echt met een Shetlandpony in aanraking kwam. Ik kende wel de verhalen van de kleine paardjes die altijd op miraculeuze wijze aan de verkeerde kant van de stroomdraden terecht kwamen zonder dat er iets kapot was. Hanna liet mij zien dat schofthoogte niet van belang was om een echt…

Lees Meer Lees Meer

Vogelmuur en gewoon herderstasje

Vogelmuur en gewoon herderstasje

Stellaria media en Capsella bursa-pastoris Ook al is het nu begin december, er zijn nog steeds plantjes die door blijven groeien. Zo lang het niet vriest kunnen ze zelfs nog bloeien, maar ook vrieskou laat ze niet afschrikken. Ze zien er fragiel en kwetsbaar uit maar zijn ontzettend sterk, vogelmuur (Stellaria media) en gewoon herderstasje (Capsella bursa-pastoris) zijn twee van die taaie doorzetters. Vogelmuur (Stellaria media)Vogelmuur heeft zachte groene stengels en zachte ronde groene blaadjes met lichte beharing. Het wordt…

Lees Meer Lees Meer