Aegopodium podagraria oftewel zevenblad
Omdat ik een opleiding tot hovenier heb gevolgd weet ik dat er heel wat planten als onkruid worden aangemerkt. Wat er eigenlijk met onkruid bedoeld wordt is een kruid dat op een plaats groeit waar dit niet gewenst is. Een plant die op een ongewenste plek groeit én ook nog een enthousiaste groeier is komt zeker op deze lijst terecht. Een goed voorbeeld hiervan is Aegopodium podagraria oftewel zevenblad. Wanneer je zevenblad intypt op internet komen er in eerste instantie diverse manieren van bestrijden tevoorschijn. Maar wanneer je verder kijkt kan je zeer interessante informatie vinden. En zeker met betrekking tot paarden die het heel graag eten.
Zevenblad is door de oude Romeinen over Europa verspreid. De legers namen het mee om te eten want waar men het ook aanplantte het groeide overal. Ook Chinese, Tibetaanse en Europese monniken hadden dit plantje vaak staan in de moestuin van een klooster. Dus eigenlijk kan je het nu als een wilde groente beschouwen.
Zevenblad groeit het liefste op vochtige schaduwrijke en voedzame bodem. Het is een groene bodembedekker van 60 – 90 cm hoog die in de winter afsterft en in het voorjaar weer vol enthousiasme opkomt. Zevenblad heeft een samengesteld blad, meestal uit drie, vijf, zeven of soms negen deelblaadjes. Toch wordt hij zevenblad genoemd. De ondergrondse uitlopers groeien hard zodat er in een razend tempo grote oppervlaktes bedekt zijn met deze plant. De wortels zijn zeer breekbaar en wanneer je zevenblad probeert te verwijderen en er blijft een stukje van de wortel achter dan heb je zo weer nieuwe plantjes. Van mei tot augustus komen de bloeistengels. De witte schermbloemen zijn waardevol voor vlinders, bijen, hommels, mieren en wespen. Tevens is zevenblad een waardplant voor sommige dagvlinders waaronder de koninginnenpage en een scala aan nachtvlinders. Konijnen, cavia’s én paarden eten het graag.
Zoals ik al aangaf is zevenblad moeilijk te verwijderen doordat de wortelstokken breekbaar zijn. Maar wanneer je zevenblad zeer regelmatig plukt, om bijvoorbeeld te eten, raakt de plant uitgeput en verdwijnt hij vanzelf.
If you can’t beat it, eat it!
Tijdens onze wandelingen komen we regelmatig langs stukken waar zevenblad groeit waarschijnlijk omdat men tuinafval in het bos heeft weggegooid. Noah en Hanna weten deze plaatsen feilloos te vinden. Voor mij een reden om eens uit te zoeken wat deze plant dan aan voedingsstoffen bevat en wat de reden zou kunnen zijn dat ze meteen op de jonge blaadjes afgaan in het voorjaar.
Al snel kom ik informatie tegen dat zevenblad zou helpen bij jicht, reuma en artritis. Ook zouden de jonge bladeren urine- afdrijvend werken. Dit komt de nieren ten goede waar gifstoffen opgeslagen worden die jicht en reuma in de hand werken. Ook zou zevenblad licht kalmerend zijn.
De bladeren bevatten onder andere natrium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, zink, mangaan en calcium. Verder zou het vitamine A, diverse B vitaminen en vitamine C bevatten maar ook kiezelzuur.
Kiezelzuur ook wel bekend als silicium heeft een gunstig effect op de gezondheid. Andere planten die rijk zijn aan silicium zijn onder andere brandnetels, heermoes en haver. Wanneer paarden de neiging hebben om zand te eten kan het duiden op een mineralentekort van met name silicium. Kiezelzuur draagt bij aan de opbouw, stevigheid, weerstand en elasticiteit van bindweefsel. Het versterkt en bevordert het herstel van huid, haar en hoeven. Daarnaast onderhoudt het de flexibele gewrichten, verzorgt spieren en pezen en draagt bij aan de versterking van de lichaamsafweer.
Wat ik ook erg interessant vind is dat Silicium belangrijk is voor de opbouw van botten en kraakbeen omdat het de opname van calcium in het lichaam bevordert. Silicium stimuleert de vorming van kraakbeen, kan de botdichtheid doen toenemen en kan pijnklachten bij artrose verminderen. Aangezien vooral Noah erg gericht is op zevenblad, maar ook op oude en geplukte brandnetel en heermoes, heb ik het idee dat hij erg veel behoefte heeft aan silicium in verband met zijn artrose.
Wanneer je hier verder op doorzoekt kom je vele middelen tegen die speciaal voor paarden met artroseproblemen te koop worden aangeboden.
Veel informatie omtrent zevenblad die ik heb gevonden gaat over humaan gebruik. Ik ben mij ervan bewust dat niet alle processen in het paardenlichaam op de manier verlopen als in het menselijk lichaam. Door informatie over zevenblad uit te pluizen en omdat ik Noahs problemen ken denk ik dat dit een goed voorbeeld is van het feit dat paarden heel goed weten wat ze eten.
Dit voorjaar komt mijn boek ‘Grazen in het landschap plantenboek. Wat paarden eten’ uit met meer dan 110 planten beschreven en gefotografeerd zodat je ze kan leren herkennen. Een handig hulpmiddel om je paard te helpen naar een meer gevarieerd dieet.
www.hunebednieuwscafe.nl/2016/11/zevenblad/
www.mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/zevenblad/ www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/kiezelzuur-silicium-essentieel-spoorelement/
www.heltieanimal.com/nl-nl/blog/zes-belangrijke-verschillen-tussen-glucosamine-en-silicium/
www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/voedingswijzer/kiezelzuur-silicium-essentieel-spoorelement/
Het voeren van de door mij besproken planten aan paarden is volledig op eigen risico. Ik beschrijf louter de observaties van mijn eigen paarden en ben geen arts of therapeut. Bij ziektes altijd een arts of kundige therapeut raadplegen.