Hennepnetel en Perzikkruid

Hennepnetel en Perzikkruid

Galeopsis tetrahit en Persicaria maculosa

Galeopsis tetrahit
Om verwarring te voorkomen, hennepnetel is geen hennep, ze behoren niet eens tot dezelfde familie. Misschien dat de bladvorm wat weg heeft van een hennepblad, dat zou het kunnen verklaren. De hennepnetel is wel familie van de dovenetel. Ze maken alle twee deel uit van de familie Lamiaceae of te wel de lipbloemigen. Dit is goed te zien aan de bloemkelkjes. De bloemkelkjes kunnen in kleur variëren van wit, licht roze tot een beetje paars.
Hennepnetel is een eenjarige plant die het liefste groeit op een stikstofrijke verstoorde bodem. Bij ons in het bos groeit hij graag langs de grote bospaden waar in het vroege voorjaar de houtstapels zijn opgehaald.
De zaailingen zijn al vroeg in het voorjaar te zien maar de paarden krijgen pas interesse in de plant op het moment dat deze gaat bloeien. Dat is vanaf juli tot in de herfst.
In de boeken die ik heb over de geneeskrachtige werking van planten wordt de Hennepnetel niet genoemd. In de homeopathie kom ik de plant wel tegen, daar wordt het ingezet bij longproblemen (longemfyseem) omdat het veel silicium (kiezelzuur) bevat.

Silicium komt onder andere ook voor in heermoes, brandnetel, varkensgras, herderstasje en haver.

Silicium is een spoorelement dat voornamelijk voorkomt in zand, rots en kwarts. Dus wanneer je paard zand eet zou je ook een van de bovengenoemde planten kunnen aanbieden en kijken of er interesse is. Silicium komt op veel plekken in het paardenlichaam voor, vooral in weefsels die stevigheid moeten geven zoals botten, kraakbeen, tanden en hoeven. Het zorgt ook voor elasticiteit in pezen, gewrichtsbanden, vaatwanden, de huid en ook in het weefsel rond organen.

Persicaria maculosa
Tijdens mijn puzzeltocht rond het perzikkruid ontstond er verwarring omtrent de latijnse naam. In het ene boek kwam ik Polygonum maculosa tegen en in een ander Persicaria maculosa en ook worden de namen op internet door elkaar gebruikt. Het gebeurt wel vaker dat men planten opnieuw indeelt zodat ze ineens tot een andere familie behoren. Het perzikkruid behoort tot de duizendknoopfamilie oftewel Polygonaceae.
Tot deze familie behoren onder andere ook boekweit, zuring, varkensgras, bruidssluier (een bekende klimmer in de tuin) maar ook de grote woekeraar japanse duizendknoop.

Perzikkruid is een eenjarige plant die afhankelijk van zijn standplaats 20 – 100 cm hoog kan worden. Vaak is er een bruin/rode ronde vlek zichtbaar op de bladeren.

Perzikkruid zou helpen tegen nier- en maagproblemen en bloedstelpend zijn. Maar ook spijsvertering bevorderend en bloedzuiverend. De looistoffen die perzikkruid bevat worden vaak gebruikt tegen diarree, bronchitis, langzaam of slecht helende wonden en mondinfecties.
Welke voedingsstoffen perzikkruid precies bevat is nergens te vinden maar het wordt wel als groente gegeten en er wordt thee van gezet.

Er worden ook vaak vragen gesteld over de dosering van kruiden. Dit is een lastige vraag omdat uit mijn observaties blijkt dat de behoeften van een bepaalde plant per dag en per locatie kunnen wisselen. Op het filmpje is te zien dat Hanna maar kort van een aantal planten eet en dan al verder wandelt. Daarom vind ik het zelf laten kiezen door de paarden van het grootste belang. Ze maken tijdens een boswandeling duidelijk andere keuzes dan wanneer ik bijvoorbeeld afgeknipte takken van planten aanbied op een paddock.

Omdat hennepnetel (Galeopsis tetrahit) en perzikkruid (Persicaria maculosa) beide op dit moment (eind juli begin augustus) graag dagelijks gegeten worden door Noah en Hanna was ik erg nieuwsgierig wat hier de reden voor zou kunnen zijn. Maar na mijn zoektocht op internet en in boeken blijkt dat er niet altijd een hele duidelijke reden hoeft te zijn. Dat ze vaak interesse hebben in planten die kiezelzuur bevatten was mij bekend dus dat ze daarom graag hennepnetel eten vind ik dan ook niet vreemd. Maar kennelijk hebben paarden toch een instinct voor de noodzaak om sommige planten te eten die wij mensen niet altijd kunnen onderbouwen.

www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_g.html www.kruidenkast.com/blog/hennepnetel-galeopsis-tetrahit-l
www.wilde-planten.nl/gewonehennepnetel.htm www.annetanne.be/kruidenklets/2008/07/28/hennep-netel-hennepnetel/ www.plukgeluk.com/kiezelzuur www.werkgroepamerikaansesijzen.com/perzikkruid/
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/81719-de-geneeskracht-van-perzikkruid.html

Het voeren van de door mij besproken planten aan paarden is volledig op eigen risico. Ik beschrijf louter de observaties van mijn eigen paarden en ben geen arts of therapeut. Bij ziektes altijd een arts of kundige therapeut raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *