Appels en co
Appels en peren
Eind augustus wilde ik graag een overdenking schrijven over appels en peren. Door de onverwachte verhuizing van Noah en Molly had ik toen geen tijd om mij hier verder in te verdiepen en het uit te werken. Volgens Academia Liberti van Maksida Vogt is fruit een van de belangrijkste onderdelen van het dagelijkse rantsoen van paarden. Dit roept bij veel paardeneigenaren weerstand op. Ik vind het dan ook geen gemakkelijk onderwerp omdat het voor mijn gevoel wel juist is om fruit, ook in grotere hoeveelheden, deel uit te laten maken van het dagelijkse rantsoen van mijn paarden. Voor mij dan natuurlijk de uitdaging om dit te onderbouwen.

De nazomer en herfst is de tijd van rijpende vruchten. De bramen worden blauw/paars, rozenbottels rood/oranje en de rijpe appels en peren vallen van de boom. Ik probeer dan ook in deze tijd zoveel mogelijk verschillende vruchten te verzamelen voor de paarden omdat ze vol met vitamines en mineralen zitten die ze heel goed kunnen gebruiken om de vachtwissel te ondersteunen. Omdat in deze periode het natuurlijke aanbod van vers fruit groot is, is het ook geen probleem om grotere hoeveelheden aan te bieden.


Helaas wordt bij fruit direct de aandacht gelegd op het suiker dat de vruchten bevatten, maar er zit meer in appels en co dan alleen suiker.
Appels bestaan voor bijna 85% uit water. Naast suiker bevat een appel ook verschillende B vitamines en vitamine C, E en K. Daarnaast nog de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, koper, selenium en zink.
Ook peren zitten bomvol vitamines en mineralen. Zoals vitamine A, verschillende B vitamines, vitamine C, E en K. Maar ook de mineralen jodium, chloor, natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink, selenium en mangaan.
Nog een bestanddeel van appels is pectine en ook over pectine zijn de meningen verdeeld. Bij het voeren van een grote hoeveelheid appels zouden de paarden te veel pectine binnen krijgen. Pectine vindt je overigens niet alleen terug in appels maar ook in jong gras, granen en niet te vergeten in bietenpulp. Wanneer je verder gaat kijken kom je er achter dat appelpulp, dat grotendeels uit pectine bestaat, een graag gebruikt bestanddeel is voor kant-en-klaar paardenvoer. Appelpulp is een reststroom van onder andere de appelsapfabrikant. Het opvallende is dat appelpulp vaak is terug te vinden in producten die aangeboden worden als zogenaamde probiotica voor paarden. Deze producten zouden de darmflora ondersteunen. Op andere web-sites vind ik juist berichten over de schade die pectine zou aanrichten aan de darmflora omdat een bepaalde darmbacterie er wel bij vaart en de darmen zou laten verzuren. Het meest opvallende vond ik dat veel producten van een paardenvoedingsexpert die tegen het voeren van verse appels is, wel appel of appelpulp bevatten.
Wanneer je zoekt op internet naar informatie over het voeren van appels aan paarden kom je al snel het argument tegen dat je niet meer dan één appel moet geven in verband met de hoeveelheid suiker. Dan kom je al snel in berekeningen terecht. Maar zoals je misschien al zal weten, wanneer je andere overdenkingen van mij hebt gelezen, hecht ik daar niet veel waarde aan. Zoals ik al eerder beschreven heb in Een paard weet wat het eet kan je er van uitgaan dat alle paarden een Intaktes Essinstinkt hebben zoals Maksida Vogt dat noemt. Inmiddels kan ik ook uit eigen ervaring zeggen dat de paarden in mijn directe omgeving verschillende voorkeuren hebben. Hanna kon maar door blijven eten van de appels, dit doet Molly ook, zij kan er geen genoeg van krijgen. Noah daarentegen heeft aan een of twee appels al genoeg. Dit is bij de twee oude merries waar ze nu bij staan ook het geval. Ronja blijft ook van de appels eten terwijl Lida ook genoeg heeft aan een of twee stuks. Daaraan zie ik dat paarden allemaal een eigen voorkeur hebben wanneer ze de keuze hebben.
Het is zo dat appels en peren vitamine en mineralen in onbewerkte vorm bevatten die hierdoor goed opneembaar zijn voor paarden. Dit geldt ook voor de suiker die appels en peren bevatten. Naar mijn idee is het suiker in fruit niet te vergelijken met bewerkte suiker zoals bijvoorbeeld een suikerklontje of de melasse die je terug vindt in kant-en-klaar paardenvoer. Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld de pectine. Wanneer je dit geconcentreerd gaat voeren in de vorm van appelpulp kan je ongewenste effecten krijgen mede omdat paarden niet kunnen inschatten wat ze met dit bewerkte voedsel aanmoeten. Appels en peren zijn echter totaalpakketjes en alle inhoudsstoffen werken samen om optimaal opneembaar te zijn.


“An apple a day keeps the doctor away.”
Er zijn aardig wat onderzoeken gedaan naar het positieve effect van appels en peren op onze gezondheid. Bijvoorbeeld het galacturonzuur dat appels bevatten zorgt ervoor dat het lichaam minder insulinebehoefte heeft en hier kunnen mensen met diabetes baat bij hebben. Een ander onderzoek uit Brazilië heeft aangetoond dat mensen die drie appels per dag eten bij hun dieet meer gewichtsverlies hebben dan zij die dat niet doen.
Helaas kan ik dit soort onderzoeken over verse appels en peren voor paarden niet terug vinden.

Mijn voorkeur gaat wel uit naar biologische appels en peren. Het kopen van grote hoeveelheden biologische appels en peren voor paarden is een kostbare aangelegenheid. Daarom zou ik het zeker aanraden om een appel- en perenboom aan te planten in de woonomgeving van je paard(en). Ik was dan ook extra blij met de oude fruitbomen die op de wei staan waar we net naar toe verhuisd zijn. Voorheen ging ik langs een paar wilde appelbomen wanneer ik onderweg was naar de paarden en raapte ik wanneer ze rijp waren dagelijks verse appels. Maar ook in de winter, zeker wanneer er minder toegang is tot vers gras, zijn appels en peren een goede aanvulling.
Wanneer je van plan bent om grotere hoeveelheden fruit aan je paard te gaan geven is het natuurlijk wel verstandig om dit langzaam op te bouwen. En geef de hele vruchten bij voorkeur op de grond. Snijdt de appels en peren niet klein want dan hebben ze een onnatuurlijke vorm waardoor ze zich kunnen verslikken. Ieder paard heeft zijn eigen manier van eten. Fruit maakt naar mijn idee een belangrijk deel uit van een gevarieerde natuurlijke voeding.
In “Het grazen in het landschap plantenboek – Wat paarden eten” worden meerdere bomen en heesters beschreven die eetbare vruchten dragen voor de paarden.
Bronnen:
Artgerechte Pferdefütterung, Maksida Vogt
www.freundpferd.de/2015/09/23/so-gesund-sind-aepfel-und-moehren/
www.horseandfeel.nl/waarom-bietenpulp-ongeschikt-is-voor-je-paard/
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100333-de-geneeskracht-van-peer.html
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98414-10-geneeskrachtige-kanten-van-de-appel.html
www.purepaardenvoeding.nl/wat-doet-pectine-in-de-paardendarm/
Het voeren van de door mij besproken planten aan paarden is volledig op eigen risico. Ik beschrijf louter de observaties van mijn eigen paarden en ben geen arts of therapeut. Bij ziektes altijd een arts of kundige therapeut raadplegen.