Een route naar gevarieerde voeding voor je paard

Een route naar gevarieerde voeding voor je paard

Geschreven in samenwerking met Margot den Ouden,
auteur van Paardennatuur

Mensen zeggen wel eens: ja maar mijn paard heeft echt jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) gegeten. Of: maar het paard van mijn buurvrouw heeft koliek gehad door te veel eikels te eten. Mensen worden soms helemaal zenuwachtig wanneer er één soort plantje hun weide overbevolkt. Dit soort verhalen weerhoudt mensen ervan om hun paarden te vertrouwen in de keuze die ze maken met betrekking tot het eten van planten.
Elk paard heeft het instinct (Een paard weet wat het eet) om zelf in te schatten wat het wel of niet moet eten. Maar het kan wel zo zijn dat dit instinct vertroebeld is geraakt door jaren lang verkeerde voeding, verkeerde huisvesting, verkeerd bekappen, verkeerde beweging (rijden) en stress in het algemeen. Paarden die alleen hooi en een mineralenvoer krijgen, proberen meestal elk stukje groen te pakken te krijgen dat ze tegenkomen, zonder onderscheid, omdat de behoefte aan verse voeding zo groot is. Dan is het risico van vergiftiging aanwezig.
Hoe ga je het dan aanpakken om je paard weer zijn eigen keuzes te laten maken zonder dat hij ziek wordt?

Begin met de volgende vijf voorwaarden te scheppen voor je paard. Die zijn allemaal even belangrijk, dus sla er geen over. De volgorde waarin je ze realiseert doet er minder toe.

1. Huisvest je paard zodanig dat hij 24/7 buiten kan lopen, zodat het veel kan bewegen. Het liefst met rondlopende track, een droge schuilplek en soortgenoten waarbij het zich veilig voelt.

2. Zorg 24/7 voor ruwvoer. Dit kan hooi zijn en/of gras. Eventueel luzernehooi voor extra eiwit. Dit zorgt ervoor dat het geen honger heeft en daardoor later keuzes kan maken die voortkomen uit werkelijke behoefte en niet uit een hongergevoel.

3. Voer zo veel mogelijk natuurlijk, onbewerkt voer, geen fabrieksvoer. Geen brokken, muesli, beloningssnoepjes etc. Ook geen samengeperste likstenen zoals die zogenaamde mineralenlikstenen in van die leuke kleurtjes of vitamine/mineralenbrokjes. Paarden halen mineralen voor het grootste deel uit gevarieerde, natuurlijke voeding. Voor een aanvullend mineralenbuffet verwijs ik graag naar AL-Mineralbar.

4. Zorg dat de hoeven juist bekapt zijn en zeker onbeslagen zodat het gehele lichaam optimaal doorbloed kan worden. Hierdoor is de toevoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen gegarandeerd.

5. Reduceer stress. Denk hierbij aan de kuddesamenstelling maar ook aan rijden en trainen. Tijdens het rijden en trainen veroorzaken de gedwongen onnatuurlijke bewegingen voor interne stress. Samen wandelen is een goed alternatief.

Als je aan deze vijf voorwaarden hebt voldaan, kun je beginnen met het aanbieden van planten waarvan je zeker bent dat ze veilig zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld paardenbloem, weegbree, geplukte brandnetels, bramenblad, wilgentakken, etc. Deze kun je plukken en aanbieden op de track of wei. Vergeet hierbij niet dat de keuze van je paard hierdoor wel beïnvloed wordt. Het is dat of niets. Wanneer je gaat wandelen heb je minder controle en je moet zelf sneller in kunnen schatten of de desbetreffende plant veilig is voor dat moment. Dan is het belangrijk dat je genoeg plantenkennis hebt omtrent de eetbaarheid.
Dit kun je uitzoeken in boeken en op internet en natuurlijk door mijn site in de gaten te houden. Daarop komen regelmatig nieuwe berichten over eetbare planten.

Hoe snel de ontwikkeling van het herstel van het eetinstinct gaat is lastig te zeggen. Je zult eerder in maanden/jaren moeten denken dan in weken. Het is niet zo dat paarden nooit fouten maken bij het nemen van een hap. Maar wanneer het paard weer volop de mogelijkheid krijgt om zijn instinct te volgen corrigeert het zichzelf door de verkeerde planten uit te spugen. Paarden hebben het echt in de gaten voordat ze het helemaal fijn kauwen en doorslikken.

Uitgebreide informatie over de individuele stappen vind je in het boek Paardennatuur van Margot den Ouden en op www.marshawijlhuizen.nl

Het boek is te bestellen via Paardennatuur of stuur een e-mail naar margot[at]dingemandtp.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *