Hapgrootte verschil
Zoals ik al eerder besproken heb (Hooi ad libitum) moet een paard altijd toegang hebben tot hooi. Maar hoe voer je hooi eigenlijk? Dit is een onderwerp wat mij al langer bezig houd en waar ik ook mee aan het experimenteren ben geweest.
Vaak wordt aanbevolen om hooi vanuit een zogenaamde slow-feeder te voeren. Er zijn vele soorten slow-feeders: netten en roosters met mazen van 3 bij 3 cm tot 7 bij 7 cm. Omdat ik eerst van mening was dat de hoeveelheid hooi gereguleerd moest worden in verband met overgewicht van Noah ben ik hooi gaan voeren in netten met kleine mazen. Het idee hierachter is dat het paard maar kleine happen kan nemen wat de snelheid van de inname vertraagd en het daardoor langer met het hooi doet en zo minder zou eten. Noah gaf heel duidelijk aan dat deze manier van voeren niet bij hem paste. Regelmatig waren de netten kapot. In één nacht maakte hij er een gat in waar zijn hoofd doorheen kon.
Totdat ik een keer rustig zat te kijken toen Noah en Hanneke samen los hooi stonden te eten. Noah neemt grote happen en Hanneke neemt een paar hooisprietjes te gelijk. Toen kon ik mij ook voorstellen dat als Noah door kleine gaatjes moet eten er veel frustratie ontstaat. En dat er hooinetten en hooibakken met door middel van netten afgedekt hooi door de lucht vlogen. Dus wat schiet je op met het begrenzen van de natuurlijke hapgrootte van het paard? Want wat doet de stress met het lichaam als het paard altijd begrensd is tijdens het eten?
Ik vraag mij dan ook af wat het nut is van het controleren van de inname als het paard toch onbeperkt hooi krijgt. Ondanks dat Hanneke kleinere hapjes neemt gaat ook haar voorkeur uit naar los hooi op de grond of in een bak.
Een ander nadeel van voeren uit hangende hooinetten is dat het paard in een onnatuurlijke houding eet. Hooi voeren vanuit een bak of vanaf de grond zorgt ervoor dat het lichaam in een natuurlijke houding blijft. Dit is belangrijk voor de juiste werking van de tanden en kiezen maar het zorgt er ook voor dat er geen stof in neus en ogen komt. Roosters op bakken hebben dezelfde functie als hooinetten en vaak wordt ook dit gedaan om knoeien te voorkomen. Maar deze kunnen nog een extra nadelig effect hebben namelijk een verkeerde slijtage van de voortanden. Nog een veel gebruikte begrensmethode is het graasmasker, ook deze is er om de inname van gras te verminderen. Ook met een graasmasker raakte Noah enorm gestrest, hij weigerde zelfs om te eten . Aan Hanneke merkte ik weinig verschil, zij kreeg het alleen voor elkaar om het gat in het masker steeds groter te maken zodat ze toch normaal kon eten.
Na al dat uitproberen is het voor mij wel duidelijk geworden dat je het paard beter niet kunt begrenzen in de snelheid van het eten van ruwvoer. Een paard leeft normaal gesproken met zijn voeten in zijn eten dus begrenzing is erg onnatuurlijk. Begrenzing zorgt voor veel zichtbare en onzichtbare stress in het paard. Zodra je overgestapt bent op onbeperkt en qua opnamesnelheid niet begrensd ruwvoer voeren zal je verschil zien aan je paard.
2 gedachten over “Hapgrootte verschil”
Hi Marsha, zeer duidelijk beschreven. Als je geen netten gebruikt en onbeperkt voert, hoe voer je dan dat niet de helft vertrapt wordt of als toilet wordt gebruikt? Ik heb een hooikoepel waar een ronde baal hooi in wordt geplaatst met een net van 4,5×4,5. Nu had ik onlangs grover hooi met waarschijnlijk ook riet erdoor waardoor ze niet goed met het net konden eten, deze eraf gehaald met als gevolg een halve baal verspild, belast en bemest 😕. Aangezien het hooi erg prijzig is, is deze verspilling erg zonde en niet wenselijk.
Hoi Karleen, daar heb je een heel goed punt. Goed hooi kost inderdaad te veel om als toilet te gebruiken. Ik ruim twee keer per dag het geknoeide hooi om de bakken heen op. Ik gooi het terug en gelukkig eten ze het dan nog op. Als dit niet haalbaar is dan zou ik misschien een grover net kunnen proberen met maaswijdte 8 bij 8 of zelfs 10 bij 10. Het verschilt per paard hoe ze ermee opgaan. Mijn tinker Noah krijgt zelfs een net van 10 bij 10 cm kapot uit frustratie. Dus vind ik het echt geen optie. Maar wat fijn dat je zo mooi hooi hebt. Af en toe kan ik aan riet komen en ze vinden het heerlijk dus perfect als dat tussen je hooi zit.