Hooi ad libitum
Het grootste deel van het rantsoen van onze paarden zou uit hooi en weidegang moeten bestaan. Helaas hebben we niet allemaal onbeperkte weidegang voor onze paarden maar onbeperkt hooi is voor iedereen haalbaar.
Waarom zou je je paard onbeperkt hooi moeten gegeven? Deze vraag hield mij behoorlijk bezig. Eigenlijk is dat heel eenvoudig omdat het spijsverteringssysteem van het paard daar voor ontwikkeld is. Een constante aanvoer van kleine hoeveelheden ruwvoer voorkomt dat er problemen in het verteringssysteem ontstaan. Hierbij kan je onder andere denken aan maagzweren en koliek maar ook aan gedragsproblemen en hoefbevangenheid. Paarden produceren, in tegenstelling tot de mens, constant maagzuur. Als een paard ruwvoer eet produceert het speeksel om het maagzuur te neutraliseren. Kan het paard niets eten dan wordt het maagzuur niet geneutraliseerd en ontstaan maagzweren. Als oplossing voor het ruwvoertekort gaan paarden op bv hout bijten of zelfs mest eten.
Het niet kunnen eten is voor paarden zodanig stress vol dat het zorgt voor een stijging van het stresshormoon cortisol dat vetopslag in de hand werkt. Zet je het paard op dieet dan kan het tegenovergestelde gebeuren en het gewicht toenemen.
Ook ik heb een lange tijd gedacht dat je paard dik wordt van onbeperkt ruwvoer. Het interessante was dat Noah inderdaad niet afviel van gedoseerd hooi en daarbij nog zes dagen in de week buitenritten van minimaal anderhalf uur. Want volgens het gangbare idee moet een dik paard bewegen om af te vallen. Sinds ik gestopt ben met zowel het gedoseerd voeren als met de buitenritten is Noah erg veranderd op dit vlak.
Paarden zijn prima in staat om zelf hun gewicht in balans te krijgen. Wat wij ze moeten bieden is een constant aanbod van ruwvoer, aangevuld met haver, groenten, fruit, losse minarelen en stapvoetse beweging. Maar wat zeker van groot belang is een goed ingerichte huisvesting waar ze in alle rust (stress loos) hun eigen ritme kunnen bepalen.
Waardoor zelfs eetgrage Noah ondanks het onbeperkte aanbod nu ook zelf zijn eetpauzes inlast.
Bronnen: Artgerechte Pferdefutterung, Maksida Vogt
Feed Your Horse Like A Horse, Juliet M. Getty

2 gedachten over “Hooi ad libitum”
Leuk artikel. Even het woord groeten veranderen in groeNten.
Bedankt voor je oplettendheid.