Leguminose oftewel vlinderbloemigen
Over het voeren van vlinderbloemigen wordt nog wel eens moeilijk gedaan. Bij vlinderbloemigen kan je denken aan bijvoorbeeld klaver. Klaver (Trifolium repens) is niet populair bij paardeneigenaren omdat dit te veel eiwit zou bevatten. Nu viel mij het de laatste weken op dat mijn paarden juist op dit moment speciaal opzoek gaan naar de klaverplekken in het gebied waar ze vaak gaan grazen. Ook weten ze een klein paars klimplantje feilloos te vinden. Ik kon mij van mijn hoveniersopleiding nog herinneren dat dit een akkeronkruid moest zijn. Na het checken van mijn onkruidboekje bleek het om akkerwikke (Vicia sativa) te gaan. Een klein fragiel klimplantje dat omhoog klimt in andere planten om na de bloei kleine peulachtige vruchten te vormen. Toen ik hem nader bekeken had deed hij mij veel denken aan een andere graag gevoerde plant. En wat bleek, de akkerwikke is inderdaad familie van onze veel gebruikte luzerne en esparcette. Uit ervaring weet ik dat mijn paarden ook erg gek zijn op deze grote broer, luzerne. Vaak wordt luzerne bijgevoerd voor extra eiwit maar waarom klaver dan ook niet gewenst is weet ik niet. Weer blijkt dus dat paarden met vrije keuze zelf opzoek gaan naar wat ze nodig hebben. Het mooie is ook om te zien dat ze niet alle klaver en akkerwikke in één keer op eten. Ze nemen elke keer als ze het tegenkomen een paar happen en gaan dan verder.
Vaak is het lastig om in te schatten hoeveel luzerne je moet/kan voeren. Door naar het hele graasgebied te kijken hoeveel klaver en akkerwikke er groeit krijg je een idee van de dosering. Heel veel gras en heel weinig klaver en akkerwikke. Als je dus luzernehooi wil voeren kan je een beetje door je hooi mengen.
Dit zet mij ook aan het denken over het bijvoeren van luzerne in de winter. Klaver is misschien wel beschikbaar in de winter maar akkerwikke helemaal niet. Dus is het wel raadzaam om dit in de winter bij te voeren? Want zou dit niet de natuurlijke balans verstoren van overvloed in lente en zomer en schaarste in herfst en winter?
Dit voorjaar komt mijn boek ‘Grazen in het landschap plantenboek. Wat paarden eten’ uit met meer dan 110 planten beschreven en gefotografeerd zodat je ze kan leren herkennen. Een handig hulpmiddel om je paard te helpen naar een meer gevarieerd dieet.