Rood en blauw wordt zwart of toch niet?!

Rood en blauw wordt zwart of toch niet?!

Jaren geleden werd ik erop geattendeerd dat een roodbruine gloed bij een zwart paard duidt op een kopertekort. In eerste instantie trok ik dit in twijfel. Het leek mij sterk dat een tekort van een mineraal kan leiden tot een vachtverkleuring.
Toch ben ik op advies van een ‘voedingsdeskundige’ aan Noah mineraalbrokken gaan voeren waar extra koper in zit. Na deze een langere periode te hebben gevoerd zag ik geen verschil en verkleurde hij vooral aan het einde van de zomer roodbruin. In 2012 en 2017 is er bloed afgenomen maar in beide gevallen is er geen tekort aan koper of bloedarmoede uit het bloedonderzoek gekomen.

Koper valt onder de sporenelementen wat betekent dat deze maar in zeer kleine hoeveelheden nodig zijn in het lichaam. Het zorgt voor een goed immuunsysteem en beschermt vooral ook tegen parasieten en schimmels. Koper is ook belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Het zorgt er namelijk voor dat ijzer getransporteerd wordt in het bloed dat gebruikt wordt om hemoglobine te maken. Ook is koper betrokken bij de bot- en kraakbeenvorming. Aangezien Noah ernstige artrose heeft zou een kopertekort mogelijk kunnen zijn maar dit is dus niet het geval. Bij kopergebrek kan er ontkleuring van het haar ontstaan omdat koper is betrokken bij de synthese van melanine die zorgt voor pigmentatie van huid en haar. Er is onderzoek gedaan in de jaren 60 in Japan onder mensen waaruit bleek dat mensen met zwart haar zes keer meer koper nodig zouden hebben. Pat Coleby heeft dezelfde ervaring opgedaan bij paarden. Haar is ook opgevallen dat donkere paarden vaker kopertekort hebben dan paarden met andere vachtkleuren.

Koper komt van nature in gras en hooi voor, de mate waarin hangt natuurlijk af van de hoeveelheid in de bodem. Ook luzerne, haver en zeewier bevatten koper.
Omdat koper erg giftig is moet je uitkijken met het los toevoegen, de dosering komt nauw. Dit geldt voor alle mineralen overigens. De samenwerking tussen de verschillende losse vitamines en mineralen is zo complex dat het niet verstandig is om hier zomaar in te grijpen. Hoe meer het dieet van je paard lijkt op zijn natuurlijke dieet hoe beter alles opgenomen kan worden. Zoals je misschien door mijn website weet hebben mijn paarden een mineralenbar tot hun beschikking. Kopersulfaat, een mooie blauwe steen is hier een onderdeel van. Omdat ik er vanuit ga dat een paard weet wat het eet ben ik niet bang dat ze er teveel van binnen krijgen.

Jarenlang was ik sceptisch over de bewering dat zwarte paarden met een roodbruine gloed kopertekort zouden hebben want ik had tenslotte jaren die mineraalbrokken met extra koper gevoerd zonder resultaat. Tot mij een paar weken geleden opviel dat de tweede steen kopersulfaat uit de mineralenbar op was. In eerste instantie dacht ik dat het wel snel was. Maar uit navraag bij anderen met mineralenbar bleek dat twee stenen in 15 maanden met 3 paarden helemaal niet veel is. Uit mijn eigen observatie weet ik dat alle paarden er aan likten dus niet alleen Noah.

Ik moet ook zeggen dat ik het idee heb dat Noah’s vacht afgelopen zomer zwarter lijkt dan andere jaren. De uiteinden van zijn manen en sokken hebben nog wel een duidelijke bruine gloed. Ik denk wel dat het een aantal vachtwisselingen/seizoenen nodig heeft om weer helemaal te herstellen. Wat ik ook wel erg interessant vind is dat de bloedonderzoeken geen tekort aangetoond hebben. Dus wat zeggen de waarden in het bloed over de waarden in het lichaam?
Ik ben erg benieuwd of Noah’s vacht donkerder gaat worden nu hij toegang heeft tot een kopersulfaat steen of dat hij gewoon roodbruin van kleur is en niet zwart. Want dat is natuurlijk ook nog een mogelijkheid 😉

Bronnen:
www.orthokennis.nl/nutrienten/koper
www.feedipedia.org/
Artgerechte pferdefütterung, Maksida Vogt
Feed your Horse like a horse, Juliet M. Getty, Ph.D
Natural horse care, Pat Coleby
Healthy as a horse, Angie Wells

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *