Hoeven en beweging
No foot, No horse
Een bekend gezegde, maar helaas zijn de hoeven vaak een ondergeschoven kindje. Ongezonde hoeven en slechte hoefstand beïnvloeden de gezondheid van je paard vaak veel meer dan je in de gaten hebt. Daarom is het belangrijk dat de hoeven zeer regelmatig op de juiste manier worden bekapt. Zoek een goede bekapper en volg eventueel een cursus zodat je zelf weet hoe een gezonde hoef eruit hoort te zien. Dan kan je tussen de bekapbeurten door zelf de hoeven bijhouden, zodat je er samen met de bekapper voor zorgt dat de hoeven in vorm blijven.
Beweging speelt ook een hele grote rol bij de gezondheid van de hoeven. Door de huisvesting zo in te richten met op verschillende plekken voederpunten wordt het paard aangemoedigd om meer te bewegen, wat de hoeven alleen maar ten goede komt. Uren stilstaan in een stal of paddock is voor geen enkel paard goed. Verschillende soorten ondergronden dragen ook bij aan meer hoefgezondheid daar kun je met wandelingen ook rekening mee houden. Belangrijk is wel dat de plaatsen waar ze hooi kunnen eten vlak en droog zijn.


Onbelast rustig bewegen is wat paarden nodig hebben. Daarom is wandelen de mooiste manier van bewegen voor jezelf en je paard. Jullie bevinden je op hetzelfde niveau en bouwen een band op. Zowel jouw conditie als die van je paard verbetert, zeker als je af en toe een stukje draaft en wat heuveltjes tot je beschikking hebt. Aanvankelijk kan wandelen zelfs een grotere uitdaging zijn dan rijden, want je paard moet je 100% vertrouwen om met je mee te gaan.
Bij beweging wordt er vaak gedacht aan rijden en trainen. Ik ben zelf met zulke activiteiten gestopt, omdat ik merkte dat ze niet goed waren voor mijn paarden. Een paard is niet gemaakt om op deze manier belast te worden, zowel fysiek als mentaal. Ik ben namelijk op zoek gegaan naar het juiste beeld van een paard: hoe ziet een gezond paard eruit en hoe gedraagt hij/zij zich. Voor mij was de conclusie dat paarden die gereden en getraind worden er niet uitzien zoals een paard eruit hoort te zien, zowel qua lijf, als de blik in hun ogen en hun gedrag. In hetgeen wat als normaal gezien wordt, kan ik mij niet vinden.


Daarnaast is er tijdens de wandelingen ook nog ruimte om te grazen. Natuurlijke voeding is ook de basis van gezonde hoeven. Weet je niet precies welke planten je paard kan/mag eten onderweg?
Bestel dan ‘Het grazen in het landschap plantenboek – Wat paarden eten’ waar je meer dan 100 planten vind die je paard onderweg mag eten. Zodat jullie samen zorgeloos op stap kunnen!
Het voeren van de door mij besproken planten aan paarden is volledig op eigen risico. Ik beschrijf louter de observaties van mijn eigen paarden en ben geen arts of therapeut. Bij ziektes altijd een arts of kundige therapeut raadplegen.