Blog

Aanbevolen
Inspiratie en notities

Inspiratie en notities

Het lezen van een goed boek kan een waardevolle aanvulling zijn op het vormen van je eigen visie. Op deze pagina vindt je dan ook beschrijvingen van boeken waar ik inspiratie uitgehaald heb. Ook deel ik hier mijn ideeën en notities over de 4 voorwaarden.

Gewoon biggenkruid en paarden

Gewoon biggenkruid en paarden

Wat te doen met deze gele bloemen?! Gele bloemen, het duurt niet lang meer voordat bermen, gazons en de nog korte weides geel kleuren. In het vroege voorjaar gaat het dan meestal om Paardenbloem (Taraxacum officinale) die een waardevolle aanvulling is op een natuurlijk dieet van paarden.Maar er zijn meer geel bloeiende planten, die soms in de eerste instantie op Paardenbloem lijken. Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata) is zo’n plant die wanneer je snel kijkt verkeerd benoemd kan worden.In de vragenlijst…

Lees Meer Lees Meer

Hoeven en beweging

Hoeven en beweging

No foot, No horse Een bekend gezegde, maar helaas zijn de hoeven vaak een ondergeschoven kindje. Ongezonde hoeven en slechte hoefstand beïnvloeden de gezondheid van je paard vaak veel meer dan je in de gaten hebt. Daarom is het belangrijk dat de hoeven zeer regelmatig op de juiste manier worden bekapt. Zoek een goede bekapper en volg eventueel een cursus zodat je zelf weet hoe een gezonde hoef eruit hoort te zien. Dan kan je tussen de bekapbeurten door zelf…

Lees Meer Lees Meer

Voeren of voeden

Voeren of voeden

Wanneer voeden we onze paarden echt? Het spijsverteringsstelsel van paarden is ingericht op ruwvoer. Uit het ruwvoer haalt het paard alles om het lijf optimaal te verzorgen. Het ruwvoer moet zo gevarieerd mogelijk zijn. Door veel variatie aan te bieden kan een paard zelf kiezen wat hij/zij nodig heeft. Gelukkig weten paarden van nature wat goed voor ze is en waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Elk paard is anders, met andere behoeften. Maar ook de samenstelling in…

Lees Meer Lees Meer

Suiker en de refractometer

Suiker en de refractometer

Hoefbevangenheid en suiker Misschien is het je wel opgevallen op de foto’s dat Molly regelmatig hoefschoenen aan heeft. Afgelopen jaar, 2024, heeft ze af en aan last gehad van hoefbevangenheid. Het is bekend dat dit een van de meest lastige aandoeningen is om daar de oorzaak van te achterhalen. Helaas heb ik al eerder met hoefbevangenheid te maken gehad en heb ik er al een blog over geschreven Hoefbevangenheid, een lastig onderwerp. Ik blijf erbij dat het juist bekappen van…

Lees Meer Lees Meer

Haver – Avena sativa

Haver – Avena sativa

Meer dan een zaadje December 2020 schreef ik de eerste blog over haver, inmiddels heb nieuwe inzichten opgedaan met betrekking tot dit krachtige zaad. Zowel de eerste blog als de nieuwe informatie is hier te lezen. Februari 2025Mijn visie op paardenvoeding is grotendeels gebaseerd op de bevindingen van Academia Liberti. Daar wordt haver gezien als een groot deel van het dagelijks rantsoen van de paarden. Ik kan mij goed in het idee vinden alleen loop ik tegen wat praktische zaken…

Lees Meer Lees Meer

Armoracia rusticana – Mierikswortel

Armoracia rusticana – Mierikswortel

Een sterke kracht onder de grond Voor menig paardeneigenaar is het een voortdurende zoektocht hoe we onze paarden tot op hoge leeftijd fit kunnen houden. Dit geldt voor mij met Noah niet anders. Noah heeft regelmatig last van zijn benen en dan met name de gewrichten waar in het najaar van 2016 artrose is geconstateerd met daarbij de diagnose de ziekte van Lyme. Dit maakt het klachtenbeeld zeer ingewikkeld. De ene dag merk je niets aan hem en de volgende…

Lees Meer Lees Meer

Plantenblindheid

Plantenblindheid

Terwijl elke plant belangrijk is Zo lang ik mij kan herinneren heb ik een fascinatie gehad voor planten. Ik kan mij bijvoorbeeld herinneren dat ik als twee jarig meisje appelpitten in de tuinaarde drukte met de hoop dat er een boom zou gaan groeien. Ook weet ik nog precies welke soorten struiken en bomen er in de plantsoenen rond ons huis groeiden waar ik als vierjarige speelde en dat de buren een grote esdoorn met rode bladeren in hun voortuin…

Lees Meer Lees Meer

Esdoorn – Acer pseudoplatanus

Esdoorn – Acer pseudoplatanus

De paardenwei en esdoorns Ik heb lang getwijfeld of ik mij aan dit precaire onderwerp moet wagen, esdoorns en de paardenwei. Onlangs merkte ik tijdens een webinar die ik volgde hoeveel angst de esdoorn oproept. Daarom heb ik toch besloten om er iets over te schrijven omdat wanneer er een westerstorm opsteekt bij ons, de weide bezaaid is met blad en de zogenaamde helikoptertjes, de zaden. Graag wil ik op deze manier mijn ervaring delen zodat men met een iets…

Lees Meer Lees Meer

Huisvesting en de invloed op het gedrag van paarden

Huisvesting en de invloed op het gedrag van paarden

Geïnspireerd door Dr. Marthe Killey-WorthingtonThe behaviour of horses, in relation to management and training Het boek “The behaviour of horses, in relation to management and training” van Dr. Marthe Killey-Worthington lag al een tijd op tafel, opgeslagen op de bladzijden waar ik gebleven was met lezen. Tijdens mijn vakantie vond ik eindelijk de rust om gewoon zomaar overdag te lezen. Ondanks dat de eerste druk van dit boek uit 1987 stamt, waardoor sommige informatie achterhaald zou kunnen zijn, is dat…

Lees Meer Lees Meer

Voorjaarsgras

Voorjaarsgras

Is het gezond voor je paard of niet? Soms duurt het schrijven van een overdenking wat langer maar het is dan wel lastig om het onderwerp actueel te houden. Zo is het met mijn overdenking over voorjaarsgras ook gegaan. Ik vond het lastig om mijn bevindingen juist op te schrijven en inmiddels is het ook niet meer zo relevant omdat de eerste grassen al uitgebloeid zijn. Maar nu dient er zich misschien een vergelijkbare situatie aan: korte weides die bruin…

Lees Meer Lees Meer