Pferdehufe ganzheitlich behandeln

Pferdehufe ganzheitlich behandeln

Gesunde Hufe am gesunden Pferd

Hiltrud Strasser

Ik was eigenlijk opzoek naar het boek Hufrehe (hoefbevangenheid) van Hiltrud Strasser omdat ik nieuwsgierig ben naar haar visie hierop. Natuurlijk kom je dan meer boeken tegen en is het lastig om andere interessante boeken te negeren. Omdat naar mijn idee een gezonde of zieke hoef niet los staat van de rest van het paard en ook niet van zijn leefomstandigheden en voeding leek het boek:

Pferdehufe ganzheitlich behandeln, Gesunde Hufe am gesunden Pferd

(Paardenhoeven in zijn geheel behandelen, gezonde hoeven aan een gezond paard) mij erg interessant. Nu ik het boek gelezen heb weet ik dat de titel echt de lading dekt.

Toen ik het boek open sloeg dacht ik heel even: weer een boek over huisvesting, voeding en hoe een gezonde hoef er uit hoort te zien. Maar na het lezen van het voorwoord wist ik dat dit toch een heel ander type boek was. Het boek dat ik gekocht heb is de 5de uitgave van december 2010. In het voorwoord beschrijft Hiltrud Strasser de reden waarom ze het boek nog een keer opnieuw heeft uitgegeven. Volgens haar is de situatie onder de paarden eerder verslechterd dan verbeterd sinds de voorgaande uitgaven en heeft dat haar doen besluiten een vernieuwde versie uit te geven. Dit vond ik nogal opmerkelijk en wakkerde mijn nieuwsgierigheid naar het boek alleen maar meer aan.

In het boek wordt uitgebreid de anatomie van de hoef behandeld. De verschillende structuren van de hoef worden besproken met bijbehorende foto’s. In een ander hoofdstuk gaat ze diep in op de functie van de hoef. Maar ook welke functies de verschillende structuren hebben en hoe samen voor een goed werkende hoef zorgen.
Er wordt maar kort besproken hoe een hoef bekapt moet worden. Dit is duidelijk niet het hoofdonderwerp in het boek. Wel komt uitgebreid aan de orde waarom hoefijzers zo schadelijk zijn voor het gehele paard en dus niet alleen voor de hoeven. Maar ook andere vormen van hoefbescherming worden door haar kritisch besproken.

Er wordt aandacht besteed aan onder andere het leefmilieu rond om het paard en dit in de breedste zin van het woord. Ze maakt dit duidelijk door de vergelijking te maken tussen wilde paarden en hoe onze paarden tegenwoordig leven en wat dit voor gevolgen heeft voor het hele lichaam en ook de hoeven. Onder andere lichaamshouding, temperatuurschommelingen, schuilmogelijkheid en kuddesamenstelling. Ze geeft duidelijk aan waar de knelpunten zitten in onze huidige omgang en manier van houden van paarden. Ze komt niet alleen met oplossingen maar ook misschien wel belangrijker met de oorzaken.
De stelling van Dr. Strasser luidt dan ook:

Beseitigung der Ursachen neben der Symptombehandlung.

(Wegnemen van de oorzaken naast het behandelen van symptomen.)

Graag wil ik nog even iets aanhalen wat echt bij mij is blijven hangen uit dit boek. Dit gaat over beweging. Wanneer je je verdiept in het ‘natuurlijk’ houden van paarden wordt het al snel duidelijk dat onze paarden veel te weinig bewegen en dit is ook wat Hiltrud Strasser ons duidelijk wil maken. Beweging is een van de belangrijkste factoren om ervoor te zorgen dat je paard gezonde hoeven krijgt en houdt. Dat hoeven een grote rol spelen bij het rondpompen van het bloed was mij bekend. Maar dat dit dus ook direct gekoppeld is aan het transporteren van voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen in het hele lichaam had ik niet zo in de gaten. Dit transport is van groot belang voor het zelfherstellend vermogen. Dan kan je je paard nog zo goed voeden, bekappen en huisvesten maar wanneer er een tekort is aan beweging zal een ziek paard maar langzaam en zelfs misschien niet goed herstellen. In het boek worden uiteraard nog veel meer details besproken.

Ik kan dit boek alleen maar aanraden aan iedereen met paarden. Zeker aan degenen die worstelen met een ziek paard, ook zonder een specifieke hoefziekte.

Noot
Ik weet dat de naam Strasser (niet alleen in Nederland) bij sommige mensen alarmbellen doen rinkelen. Het zou een omstreden methode zijn. Ik persoonlijk hecht veel waarde aan haar werk mede omdat ze een van de weinige dierenartsen is die het belang van hoeven kent en dit ook uitdraagt. Mijn ervaring met deze methode is zeer positief. Dit is voor mij ook de reden dat ik boeken van haar ben gaan lezen. Net als dat ik dat van andere stromingen ben gaan doen. Het is naar mijn mening verstandig je kennis te verbreden om ook met de professional mee te kunnen kijken. Want uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het welzijn van je paard.

www.hufgesundheit-strasser.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *