Zomereczeem opgelost met voeding

Zomereczeem opgelost met voeding

Nicolette Hebing – Visser

Volgens mij moet het in de zomer van 2015 zijn geweest dat ik ten einde raad opzoek ging naar een oplossing voor de jeuk die Hanna toen had. Plotseling had ze haar manen eraf geschuurd tot bloedens toe. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik het boek van Nicolette Hebing – Visser tegen: ‘Zomereczeem opgelost met voeding’. Dit klonk mij als muziek in de oren want een probleem oplossen door gewoon het dieet van Hanna te veranderen klonk ideaal. Dit leek mij ook een logische oplossing door het probleem van binnen uit op te lossen in plaats van de gangbare ideeën van middeltjes erop smeren. Haar boek ‘Zomereczeem opgelost met voeding’ was dan ook mijn eerste boek dat ik kocht over natuurlijke voeding voor paarden en heeft mij op het pad gezet dat ik nu volg.

Naar mijn idee was Nicolette haar tijd al ver vooruit toen de eerste druk van haar boek verscheen in 2008. Ze liep voorop met wat inmiddels bij een steeds grotere groep paardeneigenaren als normaal wordt gezien namelijk natuurlijke voeding. Natuurlijke voeding is het voeren van grofstengelige grassen en kruiden met daarbij takken en bladeren van verschillende bomen. Natuurlijke voeding is niets nieuws maar is wel de oplossing voor de sporen die brokken en kunstmest achter laten.
Met de wilde paarden als voorbeeld en het spijsverteringstelsel van paarden als leidraad bouwt ze haar idee op over hoe we de paarden van die vreselijke jeuk af kunnen helpen. Ze vertelt over vitamines, mineralen, sporenelementen en in welke voeding je ze kan vinden.
Gras heeft een prominente rol in het boek en ook legt ze uit wanneer je je paard wel of juist niet op het gras moet zetten. Daarnaast wordt er uitgebreid ingegaan op de rol van de bodem en de bemesting en hoe dit invloed heeft op het lichaam van het paard dat lijdt onder de allergie.

Nu ik het boek weer opnieuw gelezen heb valt het mij op dat het een heel compleet verhaal is. Ik kan mij goed herinneren dat ik door dit boek meer over dit onderwerp wilde weten en verder opzoek ben gegaan. Het is mij inderdaad ook gelukt om Hanna weer jeukvrij op het gras te kunnen laten. Net als Noah overigens maar hij heeft op dat vlak nooit zoveel last gehad als Hanna. Inmiddels heb ik mijn weg aardig gevonden op het gebied van het voeden van mijn paarden. Een aantal punten heb ik toen niet toegepast en ik ben nog altijd geen voorstander van bietenpulp, zemelen en knoflook. De hoeveelheid soorten planten die je kan voeren heb ik ook behoorlijk uitgebreid. Ik sta ik er toch van te kijken hoeveel invloed dit boek van Nicolette heeft gehad zonder dat ik mij dat beseft heb.

Nicolette heeft dit boek geschreven zodat iedereen zijn paard kan helpen om van zomereczeem af te komen. Maar naar mijn idee is deze manier van voeden dé manier om je paard gezond te houden, niet alleen bij het voorkomen van zomereczeem maar ook bij andere welvaartsziekten. Daarom is haar dieet waardevoller dan ooit voor onze paarden omdat de omstandigheden waarin ze moeten leven alleen maar zwaarder worden, denk hierbij onder andere aan stress en vervuiling van het milieu.

Helaas is Nicolette in de zomer van 2018 overleden en is het boek niet meer nieuw te verkrijgen. Maar haar missie is zeker geslaagd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *