Leven op gezonde hoef

Leven op gezonde hoef

Iedere paardeneigenaar kent het wel, hoefproblemen. Ik ben er afgelopen maanden ook behoorlijk mee bezig geweest helaas. Opzoek naar de oorzaak van een plotselinge hoefbevangenheid bij Noah.

In het verleden toen ik mij nog niet verdiept had in voeding, hoeven en huisvesting had ik hier regelmatig mee te maken. Noah was in het najaar van 2014 voor het laatst hoefbevangen en Hanna in het najaar van 2017. Opzoek naar de oplossing om dit te voorkomen heb ik een periode het idee gevolgd dat fructaan de boosdoener zou zijn. Omdat Hanna vaker hoefbevangen was kreeg ze helemaal geen toegang meer tot vers gras. Het bijzondere was dat ze ondanks dat toch hoefbevangen werd. Hier heb ik al eerder over geschreven (Van hooidieet naar dagelijks gras).

Begin 2019, na het lezen van het boek van Maksida Vogt ‘Artgerechte Pferdefütterung’, heb ik op het gebied van voeding veel veranderd (Het begin). Vooral Hanna reageerde hier goed op. Ze raakte niet meer hoefbevangen en schuurde ook haar manen en staart er niet meer af.

Maar waarom werd Noah nu plotseling wel hoefbevangen en Hanna niet? Er waren geen veranderingen in de voeding. Het hooi was hetzelfde, we gingen grazen op dezelfde plekken als altijd. Het was wel erg droog deze zomer maar dat waren de twee jaren hiervoor ook.

Natuurlijk hebben ze alle twee een andere stofwisseling en zitten ze alle twee anders in elkaar dus wat de ene wel kan verwerken kan bij de andere een probleem opleveren. We wonen te midden van een landbouwgebied en dit jaar zaten we rondom in de aardappelen. Aardappelen is een van de meest bespoten gewassen dus misschien te veel blootstelling aan landbouwgif?

Noah zijn hoefbevangenheid was wel een aanleiding voor mij om nog weer eens een workshop te volgen over hoeven. Om nog een keer het verhaal van hoefgezondheid aan te horen en zo mijn gedachten er over laten gaan. Want hoe zit het met de relatie tussen voeding en hoefgezondheid?

Ik heb verschillende cursussen gevolgd om de hoeven tussen de bekapbeurten door zelf bij te houden. Op deze manier is het mogelijk om samen met de bekapper de best mogelijke zorg aan de hoeven te gegeven. Hanna is een makkelijke en meewerkende pony met kleine en makkelijk te bewerken hoeven. Inmiddels bekap ik haar elke 2 à 3 weken en wordt ze jaarlijks gecontroleerd. Als er meer tijd tussen zit geven de hoeven zelf aan dat er een bekapbeurt nodig is, er breken dan kleine stukjes van de hoefwand af. Verzorg ik de hoeven met een constante interval dan gebeurt dit niet. De hoeven behouden hierdoor een constante vorm wat hun gezondheid ten goede komt.

In het boek ‘Artgerechte Pferdefütterung’ wordt de relatie ook besproken tussen juiste hoefverzorging en hoefbevangenheid. Door juist te bekappen zou je hoefbevangenheid kunnen voorkomen. Ik heb ervaren bij Hanna dat dit zeker waar is maar voeding speelt toch ook een hele belangrijke rol. In de zoektocht naar de oorzaak van de hoefbevangenheid van Noah kwam ik tot de conclusie dat er bij de verzorging van zijn hoeven een verschil was tussen Noah en Hanna. De voeding heb ik voor beide paarden op orde als dit niet zo geweest zou zijn dan zou eerder Hanna hoefbevangen zijn geworden dan Noah. Noah zijn hoeven worden met een interval van 4 weken bekapt door de bekapper. Ik heb zelf veel moeite met het bewerken van zijn grote hoeven. Wat het nog lastiger maakt is hij het door zijn artrose erg moeilijk vindt om zijn benen op te tillen en op 3 benen te staan maar juist in verband met zijn artrose zijn de hoeven zo belangrijk. Daarom zouden ook bij Noah de intervallen korter moeten waardoor er ook per bekapbeurt minder aan de hoef gedaan hoeft te worden. Dus ik ga toch maar proberen om het zelf te gaan doen en kijken wat dit voor een effect heeft.

De juiste verzorging van de hoeven met korte intervallen dragen zeker bij aan gezonde hoeven. Door regelmatig te bekappen boots je de natuurlijke slijtage na die paarden missen die in gevangenschap leven. Maar goed bekappen vervangt niet de juiste huisvesting, genoeg beweging over verschillende ondergronden en de juiste natuurlijke voeding. Het is een totaalpakket dat hoefproblemen kan voorkomen.

Zorg dat je zelf ook kennis in huis hebt zodat je de gaten kan houden hoe het met de hoeven van je paard gaat. Er komen steeds meer bronnen waar je goede informatie kan vinden.

Anne Schuite heeft een nieuw platform gestart: Hoefnerd Academy www.hoofnerd.nl

Bij Heleen Davies kan je veel goede informatie vinden op www.paardenhoeven.info

En als je het echt professioneel aan wil pakken kan je de opleiding bij het centrum voor hoefgezondheid volgen, www.centrumvoorhoefgezondheid.nl

2 gedachten over “Leven op gezonde hoef

  1. Het boek waar je regelmatig over spreekt; ‘ Artgerechte Pferdefütterung’. Is dit ook in het Nederlands te verkrijgen ergens?
    Groetjes

    1. Hallo Jessy, helaas is het niet naar het Nederlands vertaald. Er zou spraken zijn van een Engelse vertaling maar voor zover ik weet is dat nog niet gebeurd. Ik kan je wel het boek van Margot den Ouden aanbevelen Paardennatuur, de strekking is vergelijkbaar.
      Met vriendelijke groeten, Marsha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *