Gember

Gember

Zingiber officinale

Zoals misschien wel bekend is ben ik een groot voorstander van het aanbieden van inheemse planten aan mijn paarden. Het liefste laat ik mijn paarden vrij lopen in de bossen zodat ze daar zelf kunnen zoeken naar wat ze nodig hebben. Daarnaast ben ik ook nog zelf opzoek naar manieren om de variatie in het aanbod te vergroten. Soms maak ik dan toch een uitstapje naar de zogenaamde exoten. Dat gember een exoot is kan je wel zeggen want het grootste deel van het jaar is het hier in West-Europa te koud om hem buiten te laten groeien. Toch wil ik Noah en Molly graag de mogelijkheid geven om van deze waardevolle wortel te eten.

De gemberwortel heb ik al eens eerder genoemd in Bitterstoffen en tannine. Omdat gemberwortel naast de benoemde bitterstoffen nog veel meer heilzame stoffen bevat, bied ik hem regelmatig aan. De stukjes verse gemberwortel geef ik getrokken in het net afgekoelde, gekookte water waarin ik de luzerne brokken week. Het lijkt gemengd maar wanneer ze er geen behoefte aan hebben weten Noah en Molly precies de stukjes gemberwortel uit te sorteren en laten ze die liggen.

Waar gember precies vandaan komt is nog steeds een raadsel. Gember is namelijk nooit in het wild gevonden, maar men vermoedt dat de afkomst in India ligt. Gember was één van de eerste specerijen die vanuit Azië naar Europa werden gebracht. Tegenwoordig is het in de hele wereld niet meer uit de keuken weg te denken.

Dat de oorsprong van gember in een tropisch klimaat ligt is aannemelijk omdat de gemberplant niet van koude houdt en al helemaal niet tegen vorst kan. Het is een leuk experiment om een stuk wortel in een pot te doen en binnen op te kweken, in de zomermaanden kan de gember dan buiten staan. De grond in de pot moet wel humusrijk en goed doorlatend zijn en vochtig gehouden worden want gember houdt van een tropisch klimaat.
De scheuten die uit de gemberwortel groeien doen mij aan bamboe denken evenals het blad. Gember behoudt echter niet zijn bladeren maar het zeker interessant om te kijken of de paarden de stengels (met of zonder blad) zouden eten.

Zoals al gezegd is gember een zeer populair specerij en al lang niet meer alleen verkrijgbaar bij de toko. De supermarkten hier verkopen zelfs de biologische variant die ik graag aan mijn paarden geef.

De latijnse naam, Zingiber officinale, verklapt eigenlijk al dat gember een geneeskrachtige werking heeft. Daarom is het ook niet heel raar dat wanneer je kruidenpreparaten bekijkt gember vaak op de ingrediëntenlijst terug te vinden is. Deze verschillende preparaten worden dan gegeven ter ondersteuning van gewrichten, de luchtwegen, maag en darmen en de suikerstofwisseling.

Gember bevat meer dan 100 bioactieve stoffen die samen voor de geneeskrachtige werking zorgen. De etherische olie zorgt voor de kenmerkende geur van de wortel en de harsachtige stof, gingerole, zorgt voor de typische smaak. Naast deze stoffen bevat gember ook nog de nodige vitamines zoals bètacaroteen, verschillende B vitamines en vitamine C en nog de mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Daarnaast bevat de gemberwortel ook veel vezels, dit merk je goed wanneer je er een stuk af wil snijden.

Gember heeft een pijnstillende werking en is ontstekingsremmend, hiervoor is onder andere de gingerole verantwoordelijk. Gemberwortel remt alle ontstekingen in het lichaam maar wordt vooral met succes ingezet bij ontstekingen aan gewrichten en ook bij artrose en artritis. Gemberwortel heeft een positief effect op de bloedsomloop waarbij de doorbloeding verbetert. Dit kan problemen oplossen met de ademhaling en spijsvertering. Gember staat ook bekend om zijn verwarmende eigenschap. Mij is trouwens opgevallen dat wanneer de buitentemperatuur daalt richting herfst en winter Noah’s behoefte om gember te eten toeneemt. Wanneer de temperatuur weer stijgt dat laat hij het liggen. Ik bied dan ook in de zomer geen gember aan omdat Noah het toch al snel warm heeft. Dit verwarmende element komt doordat gember ook maagversterkend werkt waarbij de productie van maagsap neemt toe wat een warm gevoel geeft. Het is niet alleen de spijsvertering die verbetert, ook wordt het maagslijmvlies versterkt waardoor er minder kans is op het ontstaan van maagzweren. Wanneer bekend is dat een paard maagzweren heeft moet er echter wel opgepast worden met gember. Raadpleeg dan een deskundige therapeut.
Ook kwam ik gember tegen in een kruidenpreparaat voor paarden dat zou helpen om op gewicht te blijven. Ik vond ook een humane studie uit 2012 waaruit bleek dat gember de lichaamstemperatuur verhoogt waardoor de stofwisseling en de verbranding van calorieën worden gestimuleerd. Of het een wondermiddel is voor paarden bij overgewicht betwijfel ik maar een ondersteuning kan het zeker zijn.

Gember is een wortel die je veilig kunt aanbieden aan je paard maar de scherpe smaak kan wel afschrikken. Daarom raadt men ook aan om heel langzaam de hoeveelheid op te voeren. De dagelijkse dosis voor paarden kan wel tot een centimeter van de wortel zijn. Ik voer dusdanige grote stukken aan Noah en Molly dat ze ze kunnen laten liggen wanneer ze er geen behoefte meer aan hebben. Door het te weken in het luzernewater krijgen ze toch al de goede stoffen binnen. Hanna was echt gek op gember en at het gewoon zo uit mijn hand wanneer ik het aanbood. Gember is trouwens naast vers ook gedroogd te koop, in stukken of als poeder. Mijn voorkeur gaat uit naar het aanbieden van verse gemberwortel, bovendien kan de werking verminderen door het drogen.

In deze koude en vochtige maanden bied ik Noah en Molly nu weer dagelijks gember aan bij de geweekte luzernebrokken. Zeker nu ik wat meer informatie heb gevonden over de werking van deze scherpe maar krachtige wortel die een mooie ondersteuning kan zijn, zeker voor het wat oudere paard.

Bronnen:
Groot handboek geneeskrachtige planten Dr. Geert Verhelst
Kräuter für Pferde, Claudia Liath

www.ayuhuid.nl/werking-gember-afvallen
www.degroeneos.nl
www.energiekevrouwenacademie.nl/gember-tien-redenen-om-dit-knolletje-volop-te-gebruiken
www.mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/169662
www.orthokennis.nl/nutrienten/gember
www.phytonicsmed.com
www.sensipharm.nl
www.wikipedia.org/wiki/Zingiber_officinale

Het voeren van de door mij besproken planten aan paarden is volledig op eigen risico. Ik beschrijf louter de observaties van mijn eigen paarden en ben geen arts of therapeut. Bij ziektes altijd een arts of kundige therapeut raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *