Beweging

Beweging

Het is bij huisvesting al ter sprake gekomen, beweging. Het is de kunst om de woonomgeving zodanig in te richten dat een paard zoveel mogelijk beweegt. Beweging is, naast de juiste voeding, het belangrijkste om het paard gezond te houden. Uren stilstaan in een stal of paddock is voor geen enkel paard goed. Onbelast rustig bewegen is wat paarden nodig hebben.

Daarom is wandelen de mooiste manier van bewegen voor jezelf en je paard. Jullie bevinden je op hetzelfde niveau en bouwen een band op. Zowel jouw conditie als die van je paard verbetert, zeker als je af en toe een stukje draaft en wat heuveltjes tot je beschikking hebt. Aanvankelijk kan wandelen zelfs een grotere uitdaging zijn dan rijden, want je paard moet je 100% vertrouwen om met je mee te gaan.

Bij beweging wordt er vaak gedacht aan rijden en trainen. Ik ben zelf met zulke activiteiten gestopt, omdat ik merkte dat ze niet goed waren voor mijn paarden. Een paard is niet gemaakt om op deze manier belast te worden, zowel fysiek als mentaal. Ik ben namelijk op zoek gegaan naar het juiste beeld van een paard: hoe ziet een gezond paard eruit en hoe gedraagt hij/zij zich. Voor mij was de conclusie dat paarden die gereden en getraind worden er niet uitzien zoals een paard eruit hoort te zien, zowel qua lijf, als de blik in hun ogen en hun gedrag. In hetgene wat als normaal gezien wordt, kan ik mij niet vinden.