Befreie dein Pferd, befreie dich selbst

Befreie dein Pferd, befreie dich selbst

Bevrijd je paard, bevrijd jezelf

Maksida Vogt

Vorig jaar maart speelde de vraag: ‘waarom rijden we paard?’ door mijn hoofd. Deze vraag ontstond eigenlijk toen ik mij bewust werd van het feit wat er met het paard gebeurt wanneer je er op rijdt en er mee traint.

In de winter van 2018/2019 nam ik de beslissing om te stoppen met het te gebruiken van Noah. Dus niet alleen het rijden maar ook mennen en fysiek trainen in welke vorm dan ook. Dit kwam onder andere doordat ik het boek Befreie dein Pferd Befreie dich selbst van Maksida Vogt gelezen had. Het begin.

De eerste keer dat ik dit boek las deed het gewoon pijn en voelde ik mij stom dat ik dit zelf niet eerder had gezien. Dit veranderde langzaam in een opluchting of misschien wel in een bevrijding. Ont-moeten en ontmoeten
De woorden in het boek omschreven precies mijn gevoel. Mijn gevoel dat al jaren zei dat wat ik met Noah en andere paarden deed niet juist was. Maar meegaande in wat de norm was negeerde ik het. Ik kon blijkbaar in al die jaren niet helder zien wat Noah mij werkelijk vertelde. Al die jaren vond ik niet dé oplossing voor mijn streven om het juiste voor mijn paard te doen. Ook niet tijdens mijn opleiding als klassieke rijkunst instructeur en ook niet tijdens cursussen en workshops van verschillende stromingen van natural horsemanship.
En dan lees je een boek en dan staat daar alles plotseling helder en duidelijk.

Maksida Vogt legt stap voor stap uit wat er allemaal gebeurt in de traditionele paardenwereld. We willen eigenlijk allemaal omgaan met ons paard op basis van vriendschap. Maar waarom zie je dan juist zoveel frustratie, angst en pijn bij mens en dier? Men zegt dat een paard een spiegel is. Maar wanneer je dan op die manier naar de paarden kijkt zie je hoeveel pijn en verdriet er onder de eigenaren/ruiters zit. Terwijl ze juist de vreugde van het leven uit de omgang en het rijden met hun paard willen halen. En waarom worden we overvallen door hulpeloosheid wanneer een paard niet meer rijdbaar is? Waarom hebben we zoveel angst om niet meer gedragen te kunnen worden? En dan is er ook nog het idee dat we vinden dat paarden iets voor ons moeten doen wanneer ze bij ons leven, waar komt dat vandaan?
Wat hebben wij nodig om de dwang, de pijn, de frustratie en de gezondheidsschade te kunnen zien die veroorzaakt wordt bij onze paarden door het rijden. Omdat de ervaringen die we zelf hebben opgedaan in ons leven grote invloed hebben op de omgang met onze paarden is het van groot belang om daar mee aan de slag te gaan. En daar kunnen en mogen paarden ons bij helpen. Het is zeker zo dat paarden mensen helpen bij hun spirituele ontwikkeling.

Wat voor mij heel belangrijk was is dat ze in het boek precies aangeeft hoe je kunt beginnen met veranderen. In het boek worden alle noodzakelijke punten uitgelegd en onderbouwd, zowel met onderzoeken als met haar eigen ervaringen. Besproken wordt de manier van paarden houden, wat paarden qua voeding nodig hebben en de invloed van goede hoefverzorging op het gehele paard. Hoe je met je paard kunt omgaan op basis van respect en vrije wil. En vooral hoe je echte vriendschap sluit met je paard.

Sinds ik de zogenaamde norm binnen de traditionele paardenwereld achter mij heb gelaten ben ik vrij en kan ik mijn paarden ook letterlijk vrijlaten tijdens ons samen zijn.
Ik had nooit kunnen denken dat de grote test hiervoor zo snel zou komen. Ik dacht namelijk dat het vrij kunnen lopen met Noah en Hanna kwam door het jaren lang samen zijn. Na het verdrietige en plotselinge afscheid van Hanna kwam Molly op ons pad. Zij laat mij precies zien wanneer de omgang met paarden zuiver is. Een zogenaamde probleem pony ontpopte zich binnen twee maanden tot een vrije pony met volle verbinding, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.
Ik ben heel blij dat het boek van Maksida op mijn pad is gekomen en ik weet zeker dat mijn paarden dat ook zijn. Ik geloof echt dat de connectie die ik nu met Noah en ook Molly voel te danken is aan de bevestiging die het boek mij gaf.

Helaas wordt het boek (nog) niet opnieuw uitgegeven op papier maar is het wel verkrijgbaar als e-book. Soms kan je geluk hebben om een tweedehands exemplaar op internet te vinden.
www.maksidavogt.com/product-page/befreie-dein-pferd-befreie-dich-selbst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.